Sinds 1952 houdt Knol Recycling zich al bezig met het inzamelen en verwerken van oud papier. Dat is anno 2024 nog altijd de corebusiness van het familiebedrijf, maar in de loop der jaren zijn daar een aantal deelstromen aan toegevoegd, waaronder hout, foliën, kunststof, EPS en textiel. Rob Kuijer, algemeen directeur van Knol Recycling, gunt ons een kijkje in de keuken.
“Over drie jaar bestaan we 75 jaar”, zegt Kuijermet gepaste trots. “We zijn een hecht familiebedrijf en zijn de afgelopen decennia uitgegroeid tot een gerenommeerde speler in de wereld van afvalinzameling en recycling. We streven naar een duurzame en circulaire samenleving, waarbij we actief in de markt op zoek gaan naar (nieuwe) deelstromen die voor recycling geschikt zijn. Zodoende zijn we bijvoorbeeld ook textiel, kunststof en EPS gaan inzamelen. Inzamelen kan iedereen, maar wij geven de garantie dat wát we inzamelen ook gerecycled wordt tot een grondstof voor nieuwe producten.”
Knol Recycling houdt er een geheel eigen aanpak op na. “Dat maakt dat we in staat zijn om van textielrecycling juist wel een succes te maken”, stelt Kuijer. “Ondanks dat in de media volop wordt gesuggereerd dat er crisis is in de textielrecycling, hebben wij er wél een succesvol businessmodel van gemaakt. We borduren voort op het concept van de inzameling van oud papier, zoals dat vroeger gebeurde op scholen. Tegenwoordig is dat veel minder geworden als gevolg van huis-aan-huis-inzameling van oud papier. We hebben bij ons in de regio de afspraak met scholen dat zij punten kunnen verdienen voor het aantal kilo’s textiel dat zij inzamelen. Die punten kunnen ze omzetten om bijvoorbeeld het schoolplein te vergroenen.” Het concept is zo’n succes dat het door Knol Recycling inmiddels ook wordt aangeboden in het verenigingsleven.
“We zijn dus voortdurend op zoek naar nieuwe mogelijkheden om door te groeien als organisatie en bedrijf”, zegt Kuijer. “En vooral ook bedrijven erop attent te maken dat het in veel gevallen duurzamer kan. Op die manier hebben we bijvoorbeeld een deelstroom voor de inzameling van EPS opgezet. Voorheen ging het in afvalcontainers en werd het verbrand. Wij halen het op bij onze relaties, zoals installatiebedrijven, witgoedbedrijven en aannemers, sorteren het, vermalen het en maken er briketten van die door de isolatie-industrie als grondstof gebruikt worden voor nieuwe isolatieproducten.” Waar volgens Kuijer nog steeds groei inzit, is in de corebusiness van het bedrijf. “We zamelen al sinds onze oprichting oud papier en karton in, halen dat op bij het mkb (kmo), de industrie en drukkerijen. Vervolgens bewerken en sorteren we het op ons terrein in Hengelo, maken er balen van die als grondstof worden gebruikt door papierfabrieken.” Knol Recycling doet vrijwel alles in eigen beheer. “We hebben eigen containers in vele soorten en maten voor de inzameling van reststromen, variërend van een container van 1.000 l tot grote perscontainers. Daarnaast hebben we zeventien eigen vrachtwagens rijden. We zijn dus zo min mogelijk afhankelijk van derden, waardoor we grip houden op de afvalstromen. Via ons zusterbedrijf Reisswolf doen we tot slot ook aan archief- en datavernietiging.”