REAZN is een producent van zinklegeringen, ontstaan eind jaren 80. De site in België (Kruisem), die dienst doet als het hoofdkwartier van de groep, is tevens de belangrijkste productiesite. “Al van bij de start vormden afvalstromen uit de industrie de grondstoffen voor onze legeringen”, vertelt CFO Thomas Bosschem. “Toen werd er nog neergekeken op recycling, dat werd gepercipieerd als inferieur. Maar de stichters, Jean Gouverneyre en Claude Bever, die nog altijd aan het roer van het bedrijf staan, hadden toen al de visie dat duurzaam, gerecycled, zink de toekomst was. Die veertig jaar voorsprong aan knowhow nemen ze ons niet meer af.”
In Kruisem zijn er 110 mensen aan de slag. “Hier ligt echt het industriële hart van de groep”, geeft Bosschem aan. “Op jaarbasis kunnen we tot 120.000 ton zinklegeringen produceren die voor 80 tot 100% uit gerecycled materiaal bestaan. Het mooie aan zink is dat het oneindig hergebruikt kan worden, zonder kwaliteitsverlies. Traditioneel worden zinkertsen gewonnen uit mijnen. Wij zetten maximaal in op recycled content. Enerzijds door het afval van onze klanten en ander industriële partijen terug als grondstof in ons productieproces te brengen, de onzuiverheden eruit te halen en weer te upcyclen naar zinklegeringen. Anderzijds kopen we ook post-consumer stromen aan om in ons productieproces te brengen.”
REAZN smelt die afvalstromen weer om tot legeringen in ingots of jumboblokken perfect volgens de specs van zijn klanten. Aan producten die zink bevatten geen gebrek. Naast de bekendste toepassing, gegalvaniseerd staal, zit zink in de rits aan je broek, de verpakking van je lippenstift, je koffiemachine, de sleutels van je wagen, de handvaten van je deuren … Wereldwijd blijft de vraag naar zink stabiel. Maar toch ziet Bosschem nog voldoende groeimarge voor REAZN de komende jaren. “Zinklegeringen uit recycled content zijn een nichemarkt. Maar daarin mogen we ons wel wereldleider noemen. Een reus onder de dwergen”, lacht Bosschem. “We zien dat door de toenemende nadruk op duurzaamheid en strengere regelgeving er steeds meer interesse komt in ons product. Ons product is dan ook veel duurzamer dan dat van onze concurrenten op vlak van waterverbruik, energieconsumptie en natuurlijk CO2-voetafdruk (zelfs 80 tot 90% lager).”
En daar wil REAZN de komende jaren nog verder aan sleutelen. “Innovatie zit in ons DNA. De ambitie is om naar een volledig circulaire aanpak te gaan met zinklegeringen uit 100% recycled content, perfect volgens de specs van onze klanten. Om dat mogelijk te maken zullen we nog verder moeten gaan in het verwerken en recyclen van een grote variatie aan grondstoffen. Daar zitten we in Vlaanderen goed voor. Met de Flanders Metals Valley is er heel veel knowhow aanwezig rond metaalrecycling. Daar mogen we best trots op zijn.” De ambitie van REAZN leunt ook aan bij het maatschappelijk belang. Europa heeft in de Clean Industrial Deal zijn ambitie uitgesproken om zijn kostbare materialen hier te houden en maximaal te hergebruiken. “Daar kunnen wij perfect ons steentje toe bijdragen. Voor industrieel afval lukt het al uitstekend om de kringloop volledig te sluiten. Maar daar zal de aanvoer niet groeien. Wel willen we het aandeel van post-consumer stromen verder opschalen.”
De sourcing gebeurt overigens wereldwijd. Dagelijks is het een komen en gaan van trucks op de site met binnenkomende stromen. “De kwaliteitscontrole aan de ingang vertelt ons of de grondstoffen verdere sortering dienen te ondergaan, alvorens gebruikt te worden in ons smeltproces. Maar ook dan nog is er veel kennis nodig om tot een homogeen eindproduct te komen. Kwestie van de juiste parameters, samenstelling … Secundaire grondstoffen komen immers niet met een standaard bill of material. De samenstelling is altijd net iets anders. Dat maakt dat het pionierswerk dat hier de afgelopen decennia al verricht is, vandaag echt zijn vruchten afwerpt. We hebben de wind in de zeilen en werken elke dag om een cruciale bijdrage te leveren aan de circulaire economie.”