Elk bouw- en sloopproject heeft zijn eigen uitdagingen. Om een vlotte en efficiënte bouwcoördinatie te waarborgen, bundelt United Experts Group verschillende gespecialiseerde studie- en adviesbureaus. Eén van de merken binnen de groep is Profex, waar bedrijven terechtkunnen voor deskundige begeleiding op het gebied van sloop en asbest. Seppe Van der Stoelen, expert sloop en asbest, legt uit hoe Profex te werk gaat om elk project veilig en volgens de regelgeving te laten verlopen.
Profex is hét studie- en adviesbureau voor ondernemers, kmo’s (mkb) en de industrie, met een focus op omgeving (bouw en milieu), bodem en duurzaam ondernemen. Het team van gespecialiseerde experts biedt maatwerkoplossingen op diverse terreinen. Vanuit zeven kantoren – waaronder Torhout, Turnhout, Wetteren, Beringen en Louvain-La-Neuve – bestrijkt het werkgebied van Profex heel Vlaanderen en zelfs Wallonië. Van der Stoelen is het aanspreekpunt voor asbestattesten, sloopopvolgingsplannen en sloopbeheertrajecten. Dankzij zijn expertise verloopt elk project professioneel, efficiënt en conform de regels. Van kleine tot grote projecten, van gezinswoningen tot industrie.
“Het totale verbod op asbest in bouwmaterialen kwam er pas eind jaren 90”, legt Van der Stoelenuit. “Veel gebouwen die vandaag gesloopt worden, dateren van daarvoor. Daarom is het essentieel om asbest veilig te verwijderen. Asbest is immers een bewezen kankerverwekkende stof en zelfs in kleine hoeveelheden schadelijk voor de gezondheid. Bij Profex voeren we grondige asbestinventarisaties uit. Ons ervaren team inspecteert de locatie, neemt stalen en stelt een inventaris op die alle asbesthoudende materialen beschrijft, inclusief de vereiste maatregelen voor veilige verwijdering. OVAM gebruikt deze inventaris om het asbestattest af te geven. Een belangrijke stap richting de doelstelling van de Vlaamse Regering om tegen 2040 asbest uit circulatie te halen.”
“Wanneer een project onder de omgevingsvergunningsplicht valt en voldoet aan bepaalde criteria, zoals een niet-residentiële constructie groter dan 1.000 m³, of een residentiële constructie groter 5.000 m³, is een sloopopvolgingsplan vereist. Dit plan beschrijft alle materialen – gevaarlijk en niet-gevaarlijk – en geeft advies over hergebruik en recycling. Het helpt een selectieve aanpak van de sloopwerken mogelijk te maken, zodat het project zo duurzaam mogelijk verloopt”, licht Van der Stoelen verder toe.
“Na het verkrijgen van de omgevingsvergunning volgt vaak het sloopbeheertraject”, vervolgt Van der Stoelen. “Dit houdt in dat het sloopopvolgingsplan moet worden ingediend bij een organisatie zoals Tracimat vzw, die controleert of het onderzoek voldoet aan de wettelijke vereisten. Met Profex als ervaren partner kun je erop vertrouwen dat alles zorgvuldig en volgens de regels wordt afgehandeld. Het sloopbeheertraject omvat alles: van verwerkingstoelatingen en controlebezoeken tot het afvoeren van puin, wat uiteindelijk leidt tot het sloopattest.”
“Profex adviseert over de keuze tussen een uitgebreid of vereenvoudigd traject en begeleidt je van a tot z, zodat je als aannemer, bouw- of sloopbedrijf zonder zorgen aan de slag kunt. Bovendien biedt vrijwillig instappen in het sloopbeheertraject voordelen, zoals gesplitst puintransport als LMRP (laagmilieurisico) of HMRP (hoogmilieurisico), wat kosten kan besparen en recycling vergemakkelijkt. Samen met United Experts Group zetten we belangrijke stappen in duurzaamheid, traceerbaarheid en circulariteit”, besluit Van der Stoelen.