We kennen allemaal Eindhoven als de stad waar het wereldmerk Philips ontstaan is. Daar werden allerlei elektrische apparaten ontwikkeld en gebouwd en daarom is het ook niet verbazingwekkend dat juist in die stad al heel lang geleden een traditie van hergebruik van elektronische componenten is ontstaan. Eerst handmatig, maar in de jaren negentig werd overgegaan op machinale verwerking en sortering. Daar liggen de wortels van Mirec B.V. dat sindsdien is uitgegroeid tot een toonaangevend bedrijf in dit segment.
Aan het woord is Alfred Jager, commercieel directeur bij Mirec en hij vertelt wat er zo bijzonder is aan zijn bedrijf en de markt waarbinnen ze opereren: “Wij recyclen kleine huishoudelijke apparaten en ICT-apparatuur, maar ook printplaten en andere onderdelen. Bij ons komt dus alles binnen, van broodrooster tot grote server en platte beeldschermen. Allereerst proberen we bepaalde elektronische componenten volledig te hergebruiken. In de huidige tijd van schaarste is het rendabel om computerchips en geheugen-componenten te scheiden van de rest van de printplaten en te hergebruiken. Dat doen we overigens met veel meer onderdelen. Daarna is materiaalhergebruik het maximaal haalbare. De restanten van printplaten worden door een shredder gevoerd en de printplaatfracties die het resultaat zijn van dat proces gaan naar zogenaamde ‘precious metal smelters’. Die specialistische afnemers halen onder andere koper, zilver, goud en palladium uit het door ons aangeleverde materiaal. We kennen deze markt als geen ander en mede dankzij onze goede contacten met deze smelters hebben we langdurige contracten.”
Bij Mirec voelen ze de maatschappelijke behoefte om intensiever bij te dragen aan de circulaire economie en daarmee zuinig om te springen met de op aarde beschikbare grondstoffen. Op het gebied van recycling van elektronica is nog heel veel te winnen en daarom heeft men besloten om actief op zoek te gaan naar extra ‘afval’-stromen om te verwerken. Mede daarom is men aanwezig op de Vakbeurs Recycling, de nationale vakbeurs voor recyclingtechniek & afvalmanagement die op 16, 17 & 18 november 2021 gehouden wordt in Gorinchem. Alfred zegt daarover: “Er komt nog te veel van de beschikbare apparaten bij generalistische verwerkers terecht. Wij beschikken over een type 2 Cenelec / WEEELABEX certificatie en dat betekent dat we volledig gecertificeerd zijn voor de verwerking van elektrische en elektronische apparatuur. Wij halen met onze machines en onze mensen het maximale rendement uit elektronica en dat willen we aan heel Nederland laten weten.”