In een circulaire economie staat recyclage centraal, zodat producten (en hun bestanddelen) steeds een nuttige toepassing krijgen. Dat kan maar door op verschillende momenten in de levensfase van een product doordacht te werk te gaan. Er zijn in België heel wat circulaire topvoorbeelden te vinden: productontwikkelaars die aandacht hebben voor ecodesign, bedrijven die producten maken met gerecycleerde materialen, initiatieven die de selectieve inzameling van verschillende soorten afval bevorderen … Maar voor elk van die goede voorbeelden zijn ook tal van flopvoorbeelden te vinden. Wereldwijd komen er nog elk jaar miljarden tonnen nieuwe producten op de markt die niet recycleerbaar zijn, waar geen selectieve materialen aan te pas kwamen, die niet selectief worden ingezameld … Deze rubriek toont voor elke schakel van de circulaire economie enkele mooie realisaties en ook enkele uitdagingen, of anders gezegd: de top en de flop.
De paarse zak verzamelt naast het klassieke pmd-afval ook andere harde (yog-hurtpotjes, botervlootjes en groenteschaaltjes) en zachte (folies en zakjes) kunststoffen. De eerste testprojecten in 2016 toonden aan dat er meer selectief werd ingezameld en dat er minder restafval werd aangeboden. Ook worden roze zakken gebruikt voor de aparte inzameling van bijkomende kunststoffen.
Voor verpakkingsglas haalt België een recyclagepercentage van bijna 100%. Toch is er nog potentieel voor meer, vooral voor vlakglas. Zo verdwijnt er naar schatting jaarlijks zo’n 50.000 ton recycleerbaar glasafval door ramen niet apart te houden op grote sloop en renovatiewerven.