NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
De top en flop: In elke schakel van  de circulaire economie

De top en flop: In elke schakel van de circulaire economie

In een circulaire economie staat recyclage centraal, zodat producten (en hun bestanddelen) steeds een nuttige toepassing krijgen. Dat kan maar door op verschillende momenten in de levensfase van een product doordacht te werk te gaan. Er zijn in België heel wat circulaire topvoorbeelden te vinden: productontwikkelaars die aandacht hebben voor ecodesign, bedrijven die producten maken met gerecycleerde materialen, initiatieven die de selectieve inzameling van verschillende soorten afval bevorderen … Maar voor elk van die goede ­voorbeelden zijn ook tal van flopvoorbeelden te vinden. Wereldwijd komen er nog elk jaar miljarden tonnen nieuwe producten op de markt die niet ­recycleerbaar zijn, waar geen selectieve materialen aan te pas kwamen, die niet selectief worden ingezameld … Deze rubriek toont voor elke schakel van de circulaire economie enkele mooie realisaties en ook enkel uitdagingen, of anders gezegd: de top en de flop.

Top: sorteerzeefzanden valoriseren

Niet alle bouwpuin wordt al selectief ingezameld. Om uit die afvalstroom nog waardevolle fracties te recupereren beschikken bedrijven zoals Bioterra over een wasinstallatie. Die kan de uit het puin gesorteerde zanden zuiveren tot gecertificeerd bouwzand.

Flop: gezamenlijke inzameling van gips en cellenbeton

Gips- en cellenbetonafval worden nog te vaak samen ingezameld. Aangezien beide materialen wit en dus moeilijk te onderscheiden zijn, is het nadien niet meer mogelijk om ze nog van elkaar te scheiden en te recycleren. Nochtans kan de kringloop van zuiver gips voor de volle 100% gesloten worden, zoals bij New West Gypsum in Kallo. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?