In een circulaire economie staat recyclage centraal, zodat producten (en hun bestanddelen) steeds een nuttige toepassing krijgen. Dat kan maar door op verschillende momenten in de levensfase van een product doordacht te werk te gaan. Er zijn in België heel wat circulaire topvoorbeelden te vinden: productontwikkelaars die aandacht hebben voor ecodesign, bedrijven die producten maken met gerecycleerde materialen, initiatieven die de selectieve inzameling van verschillende soorten afval bevorderen … Maar voor elk van die goede voorbeelden zijn ook tal van flopvoorbeelden te vinden. Wereldwijd komen er nog elk jaar miljarden tonnen nieuwe producten op de markt die niet recycleerbaar zijn, waar geen selectieve materialen aan te pas kwamen, die niet selectief worden ingezameld … Deze rubriek toont voor elke schakel van de circulaire economie enkele mooie realisaties en ook enkel uitdagingen, of anders gezegd: de top en de flop.
Recyclage kan herbruikbaarheid stimuleren. Zo ontwikkelde SUEZ een plastic plooibak op basis van het huishoudelijk verpakkingsmateriaal dat het bedrijf sorteert. Het polymerenrecyclagebedrijf QCP zet die verpakkingen dan om in de bouwstenen voor deze vouwkrat, waarmee gezinnen hun boodschappen op een duurzame manier kunnen vervoeren.
Elektrotoestellen die na de garantieperiode ineens stukgaan? Printers die na x-aantal gedrukte pagina’s plots niets meer afdrukken? Er zijn helaas verschillende voorbeelden te vinden van producten waarvan de levensduur wel heel beperkt is.