NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Bent u al klaar voor een digitaal identificatieformulier?
Hoe de processen er bij recyclagebedrijven in de praktijk uitzien was het uitgangspunt voor de ontwikkeling van de OMS4Business software.

Bent u al klaar voor een digitaal identificatieformulier?

Digitaal is het nieuwe normaal. Het identificatieformulier dat verplicht aanwezig moet zijn bij elk transport van afvalstoffen wordt vanaf 2023 digitaal. OMS4Business heeft zijn huiswerk klaar om dit volledig te integreren binnen zijn softwarepakket. Hiermee toont het bedrijf dat het vastberaden is om na de Nederlandse markt nu ook de Vlaamse te veroveren. Het doet dat met een webbased pakket dat specifiek voor de recyclagesector ontwikkeld is en dat het volledige proces, van orderverwerking over transport en administratie tot en met de factuur, in één pakket bundelt.

Toen Léon Fleischeuer vier jaar geleden OMS4Business lanceerde was dat al met de afval- en recyclage-industrie voor ogen. “Omdat in deze branche, zelfs nog meer dan in andere, digitalisering echt voor een flinke efficiëntieslag kan zorgen. Maar verandering is niet gemakkelijk. De zaken draaien nu toch ook goed, krijg je dan te horen. Zeker, maar door digitalisering zou het zoveel sneller en efficiënter kunnen. Die mentaliteitswijziging komt er nu meer en meer.” Het probleem is echter dat veel bestaande pakketten de recyclagesector proberen in hun bestaande processen te passen, terwijl het net andersom zou moeten zijn. “Hoe de processen er bij recyclagebedrijven in de praktijk uitzien was dan ook het uitgangspunt om onze OMS4Business software rond te ontwikkelen. Met meer dan 50 jaar gezamenlijke ervaring in deze wereld, weten we welke taal onze klanten spreken.” 

Een digitale flow

Het resultaat is een cloudbased pakket dat uitblinkt in brede functionaliteiten en openheid waardoor recyclagebedrijven hun volledige bedrijfsvoering kunnen digitaliseren in één platform. “OMS staat voor ordermanagementsoftware. We vertrekken vanuit het order om het hele proces errond in vier stappen digitaal aan te sturen en te automatiseren. Of het bedrijf nu actief is in containers, inzameling of recyclage, alles past erin om één digitale flow te creëren. We zorgen ook dat andere systemen, denk aan weegbruggen, scanners, webshops … naadloos geïntegreerd worden in hetzelfde platform. Daar zit echt de efficiëntiewinst”, beklemtoont Fleischeuer. Net omdat deze software vertrekt vanuit de afval- en recyclagewereld hoeft er bovendien geen duur maatwerk aan te pas te komen. Alles kan met een standaardoplossing gedigitaliseerd worden.

Het resultaat is een cloudbased pakket dat uitblinkt in brede functionaliteiten en openheid waardoor recyclagebedrijven hun volledige bedrijfsvoering kunnen digitaliseren in één platform.

Klaar voor Vlaamse regelgeving

Hoewel OMS4Business een van oorsprong Nederlands pakket is, zijn ook al verschillende Vlaamse bedrijven de voorbije jaren overstag gegaan omwille van deze troeven. Zo beschikt het standaard al over Matis rapportage. Dat zullen er de komende jaren ongetwijfeld nog meer worden. OMS4Business is immers één van de bedrijven wiens oplossing voor de integratie van het digitaal identificatieformulier meegenomen is door OVAM. Fleischeuer: “Digitalisering wordt in de recyclage-industrie niet alleen gedreven door de winst in efficiëntie en de verlaging van kosten die mogelijk zijn, maar ook door de overheid die de papierslag wil verminderen. Het digitaliseren van het identificatieformulier is daar een voorbeeld van. Vanaf januari 2023 is dat verplicht. Een handvol spelers zag zijn oplossing goedgekeurd door OVAM. Alle lichten staan op groen voor de definitieve certificering van OMS4Business die voor het eind van het jaar zou volgen.”

Deadline nadert

Wie vandaag nog moet beginnen aan zijn digitale transformatie zal worstelen om de deadline van januari 2023 te halen. OVAM heeft daarom een overgangsjaar voorzien. In 2023 zal er nog niet bestraffend opgetreden worden. “De dataconversie zelf kan relatief makkelijk gebeuren. Daarvoor hebben we de nodige tools ingebouwd. Maar het blijft een implementatietraject om al je werkprocessen digitaal te maken. We rekenen gemiddeld op een doorlooptijd van drie à vier maanden om de puntjes op de i te zetten. Begin er dan ook zo snel aan is ons advies.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?