NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
1 op 3 koelkasten en diepvriezers wordt niet correct gerecycleerd: Recupel lanceert nieuwe campagne

1 op 3 koelkasten en diepvriezers wordt niet correct gerecycleerd: Recupel lanceert nieuwe campagne

Want nog te veel koelkasten en diepvriezers belanden niet in het juiste recyclagecircuit. Dat is zeer schadelijk voor het milieu, want bij een foute ontmanteling komen schadelijke koelvloeistoffen en blaasgassen vrij die de ozonlaag aantasten. De impact van één fout gerecycleerde koelkast op het broeikaseffect is even hoog als de impact van een autorit van 7.500 km. Jaarlijks verdwijnen er ongeveer 200.000 koelkasten en diepvriezers van de radar.

Vermiste koelkasten

Producenten of invoerders van elektr(on)ische toestellen die lid zijn van Recupel geven aan hoeveel toestellen zij jaarlijks op de markt brengen. In 2019 waren dit 685.595 koelkasten en diepvriezers. 462.246 toestellen kwamen aan bij een erkende verwerker. Uit studies en via haar samenwerking met de Kringwinkels houdt Recupel er ook rekening mee dat 5% (34.280 toestellen) een tweede leven krijgt en nog steeds in gebruik is.

“We vergelijken de cijfers van wat op de markt werd gebracht met wat werd gerecycleerd omdat dit een vervangingsmarkt is. Je oude koelkast vervang je door een nieuwe. Maken we de rekensom, dan missen we in 2019 maar liefst 189.069 toestellen,” licht Eric Dewaet, CEO van Recupel, de cijfers toe.

Schadelijke impact op het milieu

Deze toestellen bevatten schadelijke koelvloeistoffen en blaasgassen. Die moeten manueel verwijderd worden. Indien dit niet gebeurt, ontsnappen deze schadelijke stoffen waardoor ze de ozonlaag afbreken en zo bijdragen aan de opwarming van de aarde. De milieuschade per foutief verwerkt apparaat staat gelijk aan de CO2-uitstoot die 1 autorit van 7.500 kilometer[1] veroorzaakt. Koelkasten en diepvriezers die bij Recupel terechtkomen, worden op een correcte manier gerecycleerd. Bovendien is 98% van de materialen van een koelkast of diepvriezer herbruikbaar. Zo kunnen ze ingezet worden voor bijvoorbeeld de productie van nieuwe toestellen. 

Maar wanneer deze toestellen niet in het Recupel-circuit belanden en bijvoorbeeld illegaal worden geëxporteerd of in de natuur gedumpt worden, kan deze correcte recyclage niet gegarandeerd worden. Bovendien bestaat er een grijs en parallel circuit van toestellen die buiten de Recupel-kanalen worden ingezameld en verwerkt.

“Sommige schroothandelaars doen het goed en zijn vergund om koelkasten op te halen om die nadien aan een erkende verwerker af te geven. Met hen werken we samen of willen we samenwerken in de toekomst. Maar helaas respecteren niet alle schroothandelaars de regels. Sommigen halen de materialen eruit die nog geld opbrengen en verwerken de rest van de koelkast vervolgens als oud ijzer. Door de schadelijke stoffen niet manueel te verwijderen, wat de wet trouwens verplicht, kunnen deze stoffen ontsnappen en ernstige schade berokkenen aan het milieu,” zegt Eric Dewaet, CEO van Recupel.

Kwaliteitslabel toont juiste inzamelkanaal

Consumenten kunnen hun kapotte koelkasten en diepvriezers naar het recyclagepark brengen. De winkel waar ze een nieuw toestel kopen, is verplicht om hun oude toestel terug te nemen. Recupel bracht het kwaliteitslabel ‘Hier recycleren we goed’ op de markt voor de retail.  Zo weet de consument, bij aankoop van een nieuwe koelkast, bij welke handelaars hij zijn oude koelkast met een gerust hart kan achterlaten. Ondertussen ondertekenden ongeveer 500 winkels het kwaliteitspact van Recupel.

Uit een bevraging van Recupel[2] blijkt dat consumenten belang hechten aan een correcte recyclage door de winkel waar ze hun nieuwe toestel aankopen. Maar liefst 96% van de consumenten geeft aan dat het belangrijk is dat zijn of haar winkel goed recycleert. 60% zou ook bewust kiezen voor een winkel die een correcte recyclage garandeert.

Wees mayo-nice voor het milieu

Met een nieuwe campagne wil Recupel consumenten aansporen om hun koelkasten en diepvriezers correct te laten recycleren. Om te garanderen dat hun toestellen correct worden gerecycleerd, is het immers noodzakelijk dat ze via het juiste kanaal ingezameld worden. 

“Belgen zijn goed in het juist sorteren van wat in hun koelkast staat. Een klassiek voorbeeld is de glazen sauspot die naar de glasbak gaat. Wees mayo-nice voor het milieu door ook je koelkast correct te recycleren…of wees geen anda-loser! Met dit duwtje in de rug willen we hen bewust maken hoe belangrijk het is om koelkasten en diepvriezers correct te laten recycleren en wijzen we hen de weg naar het juiste inzamelkanaal. De Kringwinkel indien het toestel nog werkt, het recyclagepark of een winkel met het kwaliteitslabel Hier Recycleren we Goed,” besluit Eric Dewaet, CEO van Recupel.

In samenwerking met Delhaize heeft Recupel 6.000 glazen potjes met deze boodschap verspreid. Vandaag start de campagne via digitale media, online en print advertenties.

[1] Recupel liet deze berekening en analyse uitvoeren door de Universiteit van Antwerpen.

[2] Onderzoek Recupel (2020), uitgevoerd door onderzoeksbureau Buffl. Steekproef 1.000 respondenten.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?