Aluminium lantaarnpalen zijn goed recyclebaar, net als verkeerslichten en masten voor bebording. Met die kennis startte Hydro Pole Products in Drunen een pilot. Het doel bij de start: 10% van de nieuw geplaatste lichtmasten uit gerecycled materiaal te laten bestaan. Het Closing the loop / Take Back programma van het bedrijf behaalde eind 2024 een mijlpaal: het recyclen van ruim 100.000 kg aan aluminium masten in één jaar.
Binnen het programma van Hydro Pole Products komen een aantal essentiële elementen samen. Dat stellen Casper von Harenberg, verantwoordelijk voor sales en marketing, en Nicole le Sage, contactpersoon duurzaamheid. “In Drunen beschikken we naast onze Pole Products fabriek ook over een eigen extrusiepersen en recycle-unit. Dit sluit goed aan bij de groeiende vraag naar duurzamere producten. Onze eindklanten zijn vooral gemeenten, provincies en organisaties zoals Rijkswaterstaat, partijen waarbij duurzaamheid onderdeel is van actueel beleid. Het is heel simpel: er komen altijd masten uit de grond, doordat ze aan het eind van hun levensduur zijn of iemand er tegenaan rijdt.”
Dat Hydro twaalf jaar geleden startte met het innemen en recyclen van oude masten kwam mede omdat het bedrijf vrijwel alle ketenstappen in handen had. Von Harenberg: “Je kunt iets wat aan het eind van de levensduur is zien als afval, wij zien het liever als grondstof voor nieuwe producten. Denk aan trappen, ladders of onderdelen voor auto’s. Ook klanten worden zich steeds meer bewust van het aspect duurzaamheid en weten dat ze daar iets mee moeten doen. Het is ons doel om uiteindelijk zoveel mogelijk lichtmasten te recyclen.”
Tussen het startmoment van het programma en vandaag de dag is wel het een en ander veranderd. Eerder bediende Hydro vooral rechtstreeks de eindklanten zoals gemeenten en provincies. Le Sage: “We zien steeds meer dat aannemers deze rol hebben overgenomen. De gemeente als eindklant bepaalt nog wel of ergens duurzame masten moeten komen.” Volgens Le Sage betekende deze verandering dat Hydro aannemers bij de overgang moest overtuigen van de duurzame noodzaak. Gelukkig zien we dat steeds meer aannemers duurzamer willen en moeten worden.”
Het terughalen van 100.000 kg aan masten is een mijlpaal, stellen Von Harenberg en Le Sage. “Misschien is dat getal wat abstract. Er zijn palen van 15, maar ook van 120 kg. Een gemiddelde mast weegt 25 tot 30 kg.” Het eerder gestelde doel was 10%. Op elke tien nieuwe masten die we leveren, wilden we minimaal één oude mast terughalen. Het doel in 2025 ligt op 25%.”
Terugkijkend op het afgelopen decennium, lag een van de belangrijkste uitdagingen op logistiek vlak. Le Sage: “Bijvoorbeeld hoe je het verzamelproces inricht. Liefst combineren we zoveel mogelijk vracht in één container en scheiden we stromen. Een (licht)mast bestaat is immers ook voorzien van armaturen, kastjes en kabels. Het logistieke stuk was een leerproces en loopt nu soepel. We werken met circulaire partners en specialistische logistieke bedrijven die containers daar plaatsen waar onze partners ze nodig hebben.”
Recyclen loont, laat Hydro zien. Von Harenberg: “Een klant moet begrijpen waarom je iets wil doen. Daarna kun je samen aan de slag. Het heeft tijd nodig, maar de potentie is enorm. Kennis over aluminium en de recyclebaarheid ervan verder verspreiden helpt in het creëren van een groter en breder draagvlak bij zowel eindklant als de uitvoerende aannemer. Het recyclen van aluminium kost slechts 5% van de originele productie-energie om primair aluminium te maken. Dat is vaak een belangrijke eyeopener. Als we dan uitleggen dat een oude lichtmast inleveren bijdraagt aan het maken van een nieuwe mast, ladder of zelfs onderdeel van een nieuwe Ferrari, dan is dat heel tastbaar voor veel mensen.”