Transformatie: de recyclingsector zit er middenin. Dit een uitdaging noemen voor brekers, slopers en sorteerbedrijven, is een understatement. Tegelijkertijd kan de sector er mits professionalisering sterker uitkomen. Dat is de overtuiging van VSOR. De beroepsfederatie begrijpt de behoeften en bekommernissen van haar leden als geen ander. Naast het nemen van concrete initiatieven, ligt haar focus dan ook op het samenbrengen, vertegenwoordigen en informeren van stakeholders.
Zes maanden staat Dino Henderickx nu aan het roer van VSOR, de sectorfederatie die ontstond door het samengaan van de vroegere beroepsverenigingen FPRG (Federatie van Producenten van Recycling-Granulaten) en CASO (Confederatie van Aannemers van Sloop- en Ontmantelingswerken). Met succes, want het ledenaantal van de vereniging van sloop-, ontmantelings- en recyclingbedrijven (afgekort als VSOR) groeide met 40%. Als onderdeel van zijn visie om de sector te professionaliseren, spaart directeur Henderickx tijd noch moeite om de leden te adviseren en te begeleiden. Ondersteuning nodig bij certificatiedocumenten of andere vragen? Bij VSOR vind je het juiste aanspreekpunt om tot een oplossing te komen of je belangen te verdedigen. Leden krijgen bovendien toegang tot heel wat exclusieve activiteiten. “Sinds de fusie werpen wij als federatie extra gewicht in de schaal. De hele keten van bouw- en sloopafval tot secundaire grondstoffen is immers afgedekt. Wat uiteindelijk in het voordeel is van zowel brekers, slopers, sorteerders als containerbedrijven”, duidt Henderickx, directeur VSOR. “Bovendien aarzelen we niet om over de muren van onze sector heen te kijken. We reiken de hand naar aanverwante organisaties en beroepsverenigingen, zoals Embuild, Bouwunie, Denuo, Tracimat, OVAM … Samenwerkingen zijn naar mijn mening de beste manier om een draagvlak te creëren en gemeenschappelijke acties te ondernemen.”
“De bekommernissen van onze leden zijn onze bezorgdheden. Zo vormt de toenemende regelgeving op het vlak van bronscheiding, milieuwetgevingen en traceerbaarheid een complex gegeven. Wat enkele jaren geleden van toepassing was, wijzigde intussen of breidde verder uit. Denk aan Vlarema 9, het eID, de Matis-rapportage … een opsomming die nog verre van volledig is. Geen wonder dat in de wirwar van procedures, de sector soms door de bomen het bos niet meer ziet. Als federatie volgen wij het ingewikkelde kluwen van reglementeringen op de voet: zowel de Vlaamse, federale en meer en meer ook de Europese. Onze leden grondig informeren en adviseren is dan ook een essentieel onderdeel van onze werking. Aan de hand van correcte informatie kunnen onze slopers, brekers en sorteerbedrijven tijdig anticiperen in plaats van achteraf te moeten corrigeren”, aldus Henderickx.
Als federatie ijvert VSOR voor een ‘gezonde’ sector. En dus voor een uitvoerbare regelgeving. Richtlijnen zijn nodig om de sector te beschermen en kwaliteit te stimuleren, niet om te kannibaliseren, zo luidt hun motto. Om de belangen van de sector optimaal te vertegenwoordigen zit VSOR op alle niveaus mee aan tafel. Ja zelfs, op Europees niveau!
Henderickx: “Onze studiedagen, workshops en andere boeiende activiteiten staan in het teken van problemsolving, kennisdeling, innovatie en transformatie. Op die manier brengt VSOR de sector niet alleen dichter bij elkaar, maar stimuleert ook professionalisering. Een voorbeeld daarvan was recent nog onze aanwezigheid en deelname aan het klimaatcongres in Mechelen.”
De recycling van bouw- en sloopafval levert – in Vlaanderen alleen al – jaarlijks maar liefst 17 miljoen ton op aan secundaire grondstoffen die het ontginnen van natuurlijke bronnen helpen voorkomen. Het gebruik ervan binnen de wegenbouw en infrastructuurwerken kent onnoemelijke opportuniteiten. “Laat ons samen figuurlijke bruggen bouwen voor een betere toekomst en een gezondere planeet”, besluit Henderickx.
Neem dan rechtstreeks contact op met VSOR vzw.
Contact opnemen