Bedrijven uit de plastic branche, de afvalsector en de chemische industrie willen samen met de overheid afspraken maken over hoe de plasticketen circulair en tegelijk concurrerend kan worden gemaakt. Het is ‘code rood’ voor de plastic recyclingindustrie. Bedrijven gaan failliet en mensen raken hun banen kwijt. Dit komt omdat de markt voor circulair plastic niet kan concurreren met goedkoop nieuw plastic uit China en de Verenigde Staten. De ketenpartners willen een ‘circulaireplastictafel’ oprichten om samen met de overheid toe te werken naar een gezamenlijk Circulair Plastic Akkoord.
“Overheidsingrijpen is noodzakelijk om de plasticketen in Nederland te garanderen. Ondertussen wordt de sector ook geconfronteerd met beleidsmaatregelen die de overgang naar de circulaire economie volledig afremmen. Zoals de circulaire plastic heffing die de overheid mogelijk bij afvalsector wil neerleggen. Deze eventuele belastingheffing zet de concurrentiepositie van onze leden, die vaak op een Europese markt opereren, stevig onder druk”, aldus voorzitter Bart van de Leemput bij de presentatie van het Jaarbericht 2024 van de Verenging Afvalbedrijven op donderdag 3 april.
Als de plastic heffing onverhoopt bij de afvalsector wordt gelegd, heeft dat verregaande negatieve effecten op recycling en de circulaire economie. De Vereniging Afvalbedrijven maakt zich grote zorgen over de gevolgen voor het welzijn en de werkgelegenheid van de medewerkers in sector. Van de Leemput: “Om in de circulaire economie te kunnen investeren is eerlijke concurrentie met bedrijven buiten Nederland en Europa een voorwaarde. Nationale belastingheffingen bovenop Europese afspraken en heffingen ondermijnen onze marktpositie. Dit geeft grote sociale, financiële en circulaire risico’s in de hele keten. Stabiel overheidsbeleid en effectieve instrumenten zijn nodig om te kunnen investeren in een duurzame samenleving. Het is belangrijk dat sector en overheid steeds samen de lijnen uitzetten en in gezamenlijkheid concrete en haalbare doelen formuleren.”