Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
AfvalHeld aan het woord

AfvalHeld aan het woord

In heel Nederland zetten zo’n 30.000 medewerkers zich dagelijks in voor het inzamelen van afval, het draaiende houden van milieustraten (‘recyclingparken’), het schoonhouden van onze straten, plantsoenen en riolen, het vervoeren van ons afval en het recyclen en verwerken ervan. In een serie artikelen geeft de Vereniging Afvalbedrijven deze AfvalHelden een gezicht. Maak kennis met Prashant Jitan.

‘Onder de indruk van de enorme wereld achter het afval’

Als kind reed Prashant Jitan op zijn step achter de mannen van de vuilniswagen aan om te helpen. Het leek hem prachtig om dat werk te doen. Een kleine twintig jaar later is die kinderdroom uitgekomen. Toch was die uitkomst niet vanzelfsprekend. Opgeleid als hovenier onderhield Prashant het groen bij de kinderboerderij van een zorginstelling. Ook legde hij tuinen aan bij particulieren. “Tijdens de coronaperiode besloot ik toch mijn droom waar te maken. Via een uitzendbureau kon ik bij Meerlanden aan de slag. Drie maanden later was ik in vaste dienst. Het is afwisselend werk en ik ben onder de indruk van de enorme wereld die zit achter de afvalstromen die wij inzamelen. Dat wist ik als kind natuurlijk niet.” In zijn vrije tijd onderhoudt Prashant nog enkele tuinen. “Voor het ontwerpen en uitvoeren van een tuinplan heb ik geen tijd meer, maar dit vind ik leuk om te blijven doen.” Meerlanden biedt Prashant ontwikkelkansen. Inmiddels heeft hij de opleiding tot voorman afgerond. “De volgende stap heb ik nog niet bedacht, maar ik sta voor alles open. Ik zie mij wel oud worden bij Meerlanden.”

De artikelen van deze serie zijn te vinden op www.verenigingafvalbedrijven.nl

Kennismaking met Duitse composteerpraktijk

De Nederlandse gft-composteerbedrijven, aangesloten bij de Vereniging Afvalbedrijven, kregen in april bij een bezoek aan Duitsland inzicht in de composteerpraktijk van dat land. Anders dan in Nederland heeft Duitsland wetgeving die voorschrijft dat de verontreiniging van het groente-, fruit- en tuinafval (gft) maximaal 3% mag zijn. Bedrijven kunnen gft-vrachten weren die niet aan deze norm voldoen. Een dergelijk geharmoniseerd beleid op kwaliteit is een grote wens van de Nederlandse composteersector. Duitse gemeenten ondersteunen dit beleid met communicatiecampagnes, zodat inwoners op de hoogte zijn van wat wel en niet bij het gft mag en waarom dat zo is. Het bezoek aan Duitsland onderstreept het belang van samenwerking op Europees niveau. In gezamenlijkheid werken aan wetgeving en kwaliteitseisen resulteert in grote duurzaamheidsstappen vooruit. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten