NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Stof tot nadenken
Internationaal waste-to-product bedrijf Renewi plc (LSE: RWI, Euronext: RWI), actief in de meest geavanceerde circulaire economieën ter wereld, heeft aangekondigd zijn recyclingpercentage vóór 2025 met ruim tien procent te willen verhogen tot 75%. Het bedrijf, dat met 64,7% al het hoogste recyclingpercentage in de sector heeft, lanceerde eerder vandaag zijn nieuwe duurzaamheidsstrategie, waarin het ook aangeeft zich in dezelfde periode te committeren aan een sterke vermindering van de CO2-uitstoot als gevolg van de eigen inzamelingsactiviteiten in Nederland en België. “Binnen vijf jaar bestaat ons wagenpark van inzamelvoertuigen voor 100% uit schone, emissiearme EURO VI-wagens. Hiermee vermijden we ruim vier millioen ton aan CO2 per jaar. Bovendien willen we 65 nieuwe elektrische vrachtwagens toevoegen aan ons wagenpark. De eerste wordt vanaf augustus 2020 ingezet in de regio Amsterdam”, zegt Otto de Bont, CEO van Renewi. “Met de nieuwe duurzaamheidsstrategie, die is gekoppeld aan onze vernieuwde bedrijfsstrategie, zijn we nog beter in staat ons doel te vervullen, namelijk de wereld beschermen door gebruikte materialen een nieuw leven te geven. Onze onlangs gelanceerde strategie helpt ons om een leider te worden in de productie van secundaire grondstoffen, onder andere door fabrikanten aan te moedigen het huidige gebruik van primaire grondstoffen te herzien. Bovendien gaan we nieuwe en innovatieve technologieën toepassen om de hoeveelheid geproduceerde secundaire materialen te vervijfvoudigen, van 200.000 ton naar ruim één miljoen ton.” Renewi staat voor duurzaamheid, vooral als het gaat om de hoeveelheden secondaire grondstoffen en energie die het produceert. Het afgelopen jaar heeft Renewi een hoger percentage van het verwerkte afval hergebruikt en teruggewonnen, met een toename van het hergebruik- en terugwinpercentage tot 90,8%, de hoogste waarde ooit voor het bedrijf. Renewi levert zijn klanten toegevoegde waarde door de duurzaamheid van hun bedrijfsvoering te verbeteren en de recycling te maximaliseren. Renewi blijft op deze koers voortgaan en gaat daarnaast de komende jaren programma's ontwikkelen om de duurzaamheid van de eigen bedrijfsvoering nog verder te verbeteren. “De activiteiten van Renewi draaien om ons doel om gebruikte materialen een nieuw leven te geven”, aldus De Bont. “Met dit doel staat duurzaamheid centraal bij alles wat we doen en vormen we een belangrijke schakel in de circulaire economie. Renewi richt zich met de nieuwe duurzaamheidsstrategie op drie duidelijke aandachtspunten: de zorg voor mensen, het bevorderen van de circulaire economie, en het verminderen van uitstoot en afval. In combinatie met onze waarden vormt deze strategie de leidraad om onze waste-to-product strategie te realiseren.” Het volledige Duurzaamheidsverslag van Renewi is te vinden op de website: www.renewiplc.com

Stof tot nadenken

Te veel water kan het productieproces en de kostprijs beïnvloeden, te weinig verneveling kan dan weer leiden tot overlast. Om steeds efficiënter te werk te kunnen gaan, is het gepatenteerde stofvernevelingssysteem van Pulvi steeds in ontwikkeling. Het bedrijf voegt ook nieuwe technieken toe om recyclagebedrijven een totaalconcept op maat van hun activiteiten te kunnen bezorgen.

Pulvi heeft de technologie van windzifters toegepast op een aanhangwagen, in combinatie met een container. Zo krijg je een mobiele oplossing om rond machines te reinigen.

Goede stofbeheersing is een absolute noodzaak voor de gezondheid en veiligheid van zowel werknemers als buurtbewoners. Met dit in het achterhoofd ging Davy De Baere, een aantal jaar geleden aan de slag om een ingenieus nieuw vernevelingssysteem te ontwikkelen. Het uitgangspunt? Het reduceren van de stoffractie in de lucht met minder energie en waterverbruik dan klassieke systemen. Een missie waarin hij slaagde maar die nog niet is afgerond. “We hebben niet stilgezeten de afgelopen maanden, maar zijn achter de schermen en op het terrein blijven werken aan de stofproblematiek. Zo hebben we bijvoorbeeld onze mistlijnen verder verfijnd en de sturing van de pompinstallaties aangepast, zodat er nog doeltreffender kan worden verneveld met nog minder water. Daarnaast kan de bediening van de mistlijn nu ook via afstandsbediening gebeuren, waarmee we tegemoetkomen aan de vraag van de markt”, aldus De Baere.

Opvang van oppervlaktewater

Elke liter water kost geld. Bedrijven kijken dan ook naar regenwater voor verneveling om te besparen op de kosten. De Baere: “Maar dat kan niet eindeloos gebufferd worden. Daarom hebben we een nieuw systeem ontwikkeld waarbij we oppervlaktewater kunnen opvangen en inzetten voor stofbeheersing. Dat doen we door te werken met een uitgebreide voorfiltering, zodat het systeem een onderhoudsarme werking kent. Eenmaal reinigen per jaar volstaat om weer ongestoord aan de slag te gaan en blijven. We voegden aan het pompsysteem ook een teller toe, zodat er perfect gecontroleerd en gemeten kan worden hoeveel water er precies gebruikt wordt om onder de wettelijke limieten te blijven. Met deze innovatie kunnen bedrijven weer verder besparen op hun waterfactuur maar ook milieubewuster omgaan met water . We hebben al enkele mooie realisaties op ons palmares die dat bewijzen.”

Pulvi kan ook helpen stofbeheersingplannen op te maken

Meest efficiënte oplossing in functie van activiteit en terrein

De Baere merkt dat de vraag naar stofnetten toeneemt. “Ze kunnen zorgen voor een grote opvang van stof en creëren een windarme zone. Belangrijk want de inspecties rond stof worden frequenter en strenger om misbruik tegen te gaan. Bedrijven zijn verplicht om stofbeheersingsplannen op te maken om aan te tonen hoe ze de overlast tot een minimum beperkt zullen houden. Omdat wij het volledige pakket van diensten rond stofbeheersing kunnen aanbieden, hebben we een grote expertise opgebouwd rond die problematiek die we ook ten dienste van klanten zetten. Wij kunnen alles in kaart brengen: wat zijn de grootste risicozones? Wat is de meest efficiënte totaaloplossing in functie van het product, het terrein of de activiteit? Waar plaatsen we verneveling? Waar zullen netten beter dienen? Zo kunnen we ook helpen om stofbeheersingsplannen op te maken.”

Pulvi heeft een nieuw systeem ontwikkeld om oppervlaktewater op te vangen en in te zetten voor stofbeheersing.

Overkappingen 

Twee andere nieuwigheden bij Pulvi zijn shelters en windzifters. “Shelters zijn eigenlijk dakconstructies of overkappingen die kunnen gebruikt worden om enerzijds producten droog te houden, maar er anderzijds ook voor te zorgen dat ze niet vervliegen. We kunnen ze bouwen op zeecontainers, betonblokken, of vrijstaand. De afmetingen kunnen volledig aangepast worden aan de behoefte op het terrein. Windzifters zitten dan weer klassiek geïntegreerd op machines om stof af te zuigen. We hebben deze technologie toegepast op een aanhangwagen, in combinatie met een container. Zo krijg je een mobiele oplossing om rond machines alles te reinigen. Dit gebeurt nu nog met schop en borstel. Met deze innovatie kan er dus weer een stuk sneller gewerkt worden”, besluit De Baere.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?