De dreiging van een cyberaanval loert elk moment om de hoek. Hoe kunnen recyclingbedrijven zich (beter) beschermen tegen dataverlies, ransomware en andere digitale risico’s? En wat is de relevantie van een cyberverzekering in dit digitale tijdperk? Group Casier licht een en ander toe.
Eerst en vooral is het belangrijk dat iedereen die in een recyclingbedrijf werkt, zich bewust is van de toenemende dreiging van cyberaanvallen en proactief beveiligingsmaatregelen neemt. Een externe audit van de systemen is aangewezen om eventuele tekortkomingen of hiaten op te sporen.
Dit zijn enkele noodzakelijke stappen om uw gegevens en systemen te beveiligen:
1. Maak regelmatig back-ups
Zorg ervoor dat u regelmatig back-ups maakt van al uw bedrijfsgegevens. Bewaar die back-ups op een offline locatie om te voorkomen dat ze bij een aanval ook worden aangetast.
2. Beperk de toegang
Beperk de toegang tot gevoelige bedrijfsgegevens tot alleen die medewerkers die ze nodig hebben voor hun taken. Zo beperkt u het risico dat ransomware zich verspreidt naar kritieke systemen.
3. Doe aan bewustwording
Zorg ervoor dat uw medewerkers zich bewust zijn van de risico’s van cyberaanvallen. Training en bewustwordingsprogramma’s kunnen helpen om phishingaanvallen te voorkomen en gebruikers te waarschuwen voor verdachte e-mails en bijlagen.
4. Gebruik Multi-Factor Authenticatie (MFA)
Implementeer MFA om extra beveiligingslagen toe te voegen aan uw systemen. Daardoor wordt het voor aanvallers moeilijker om toegang te krijgen tot gevoelige gegevens.
5. Vervang oude software en hardware
Zorg ervoor dat uw IT-systemen up-to-date zijn en gebruikmaken van de nieuwste beveiligingspatches. Oude, niet-ondersteunde software en hardware zijn vaak kwetsbaar voor aanvallen.
Naast de algemene cyberrisico’s die alle bedrijven treffen, zijn er voor recyclingbedrijven ook specifieke cyberrisico’s. Enkele voorbeelden:
1. Datalekken
Recyclingbedrijven verzamelen en verwerken vaak gevoelige informatie, zoals klantgegevens, financiële data en informatie over de materialen die ze recyclen. Die informatie kan aantrekkelijk zijn voor cybercriminelen omdat ze die kunnen gebruiken voor identiteitsdiefstal, fraude of andere illegale activiteiten.
2. Bedrijfsonderbreking
Recyclingbedrijven zijn vaak sterk afhankelijk van hun IT-systemen voor hun dagelijkse operaties. Een cyberaanval kan die systemen verlammen, wat kan leiden tot aanzienlijke productieverliezen en financiële schade.
3. Schade aan apparatuur
Recyclingbedrijven gebruiken vaak dure apparatuur en machines. Een cyberaanval kan die apparatuur beschadigen of onbruikbaar maken, waardoor de kosten aanzienlijk kunnen oplopen.
4. Sabotage
Recyclingbedrijven kunnen het doelwit zijn van cyberaanvallen door concurrenten of activisten die de recyclingindustrie viseren. De aanvallen kunnen erop gericht zijn de operaties van uw bedrijf te verstoren of de reputatie van uw bedrijf te schaden.
5. Verstoring van de toeleveringsketen
Recyclingbedrijven zijn vaak onderdeel van een complexe toeleveringsketen. Een cyberaanval op een van de schakels in de keten kan de hele keten verstoren, wat kan leiden tot vertragingen, productieverliezen en extra kosten.
Redenen te over dus om al het mogelijke te ondernemen om uw onderneming een zo volledig mogelijke bescherming te bieden tegen cyberaanvallen, zodat jullie activiteiten niet in het gedrang komen.
Als u ondanks alle voorzorgsmaatregelen die u nam, toch het slachtoffer zou worden van een cyberaanval, dan kan een cyberverzekering helpen om de financiële verliezen te beperken. De cyberverzekering biedt dus bescherming tegen de gevolgen van een cyberaanval als preventieve maatregelen tekortschieten. De cyberverzekering vergoedt de schade die voortvloeit uit een aanval, zoals datalekken, hacking, ransomware en cybercriminaliteit. Schade aan de eigen organisatie en schade die anderen lijden door het cyberincident vallen binnen de dekking van de polis. Sommige verzekeraars bieden ook juridische bijstand. Nog andere geven u, als u dat wenst, advies over hoe u schade kunt voorkomen, bijvoorbeeld met netwerkscans en GDPR-checks.
Meer info
Hebt u vragen over dit thema of wenst u een verkennend gesprek over de mogelijkheden voor een cyberverzekering voor uw bedrijf? Neem dan contact op met Maarten Vanhalst, Corporate Consultant bij Group Casier, m.vanhalst@casier.be.