Europa wil tegen 2050 volledig CO2-neutraal zijn. Zonder ons afval weer als grondstoffen te gebruiken en alle emissies die met virgin grondstoffen gepaard gaan uit te sparen, zullen we het echter niet redden. Onze sector moet dus vooral blijven doen wat ze doet, maar zal tegelijk nieuwe concepten moeten omarmen om die radicale transitie voor alle producten waar te maken. In deze rubriek stellen we u graag voor aan bedrijven, technieken en mensen die deze weg al ingeslagen zijn. Dat Binfinity net het verschil wil maken met zijn hardware en software voorop loopt is precies waarom het kersverse bedrijf in deze rubriek thuishoort.
We zeggen kersvers, maar dat geldt eigenlijk vooral voor de naam. Het product is ontstaan vanuit Sensorfy. “Het IoT technologiebedrijf dat ik opgestart heb nadat ik afgestudeerd was aan de TU Eindhoven”, vertelt gepassioneerd ondernemer Gijs Meuleman. “Het vertrekpunt waren slimme sensoren om bedrijven te helpen hun processen te optimaliseren. Een klant vroeg ons om ook een sensorsysteem te ontwikkelen om de toegangscontrole te regelen voor ondergrondse afvalcontainers. Maar daar heb je ook gebruiksvriendelijke software voor nodig om alles in goede banen te leiden. Het deed ons het vizier steeds meer richten op de recyclingsector.”
Met de recente overnames van ICBIS en WSS werd die ambitie verder onderstreept. Een nieuwe naam drong zich echter op. “Alle slimme oplossingen in afvalbeheer bundelen we sinds januari onder Binfinity. De container is het vertrekpunt voor onze technologie die van afval weer nieuwe grondstoffen maakt. Dat is het streven in alles wat we ontwikkelen”, legt Meuleman de betekenis erachter uit. Het aanbod van Binfinity vandaag steunt op drie pijlers: Binfinity CMS (containermanagementsysteem), Binfinity Access (toegangscontrole) en Binfinity Identify (registratie mini-containers op afvalwagens). Een pakket dat inzamelaars, gemeentes en intercommunales in staat stelt om reactiever te opereren voor meer efficiëntie en uiteindelijk meer gerecupereerde grondstoffen. “We geloven in flexibele oplossingen met open standaarden. Bij ons kan je kiezen wat je nodig hebt. Je hoeft niet het hele pakket te nemen”, voegt Meuleman er aan toe.
Dat Binfinity gevestigd is op de High Tech Campus in Eindhoven is niet alleen terug te brengen tot de wortels van Meuleman. “We zijn een technologiebedrijf dat wil innoveren, maar wel met gebruiksvriendelijkheid voorop. Zo is onze laatste innovatie, een sensor die detecteert wanneer er afval naast de container wordt geplaatst, uniek. Door adequaat op deze meldingen te reageren zorgen we dat het afval alsnog goed terechtkomt en er geen hinder is voor de buurt. Gebruiksvriendelijke oplossingen maken waarmee we technologisch voorop lopen, is hoe we echt het verschil maken. Dat is hoe we erin staan. En dat maakt de kruisbestuiving van deze locatie bijzonder interessant. Zo werken we onder meer samen met de TU Eindhoven aan verschillende AI-algoritmes”, dixit Meuleman.
Het zal dus niet bij deze oplossingen blijven. “We willen onze systemen continu doorontwikkelen door goed te luisteren naar wat onze klanten vragen. Dit jaar zal de focus misschien eerder liggen op het werk achter de schermen, om de verschillende systemen goed te integreren. Maar ons team (Binfinity telt intussen vijftien medewerkers) heeft zeker nog voldoende ideeën in de pijplijn om de komende jaren uit te pakken met innovaties die onze klanten weer helpen om meer en beter te recyclen.”