De PPWR is de Packaging and Packaging Waste Regulation, ofwel de Verordening voor Verpakkingen en Verpakkingsafval. Deze EU-wetgeving gaat de EU Verpakkingenrichtlijn vervangen. In het najaar zou de Europese raad stemmen over het principeakkoord dat op tafel ligt. DS Smith, aanbieder van duurzame verpakkingsoplossingen, bespreekt in dit artikel het belang van deze verordening, de doelstellingen en de verschillen tussen de bestaande en nieuw voorgestelde regels.
De Europese Commissie stelde voor om de PPWD in 2022 te herzien, nadat ze van mening was dat het de groei van verpakkingsafval en de vermindering van de milieu-impact van verpakkingen niet efficiënt tegenging. Daarom heeft de Commissie een verordening betreffende verpakking en verpakkingsafval voorgesteld die ambitieuzer is dan de eerder aangenomen richtlijn. De PPWR heeft aanzienlijke invloed op hoe we verpakkingen ontwerpen, consumeren en afvoeren in de EU. Het EU-verpakkingslandschap gaat met deze nieuwe regelgeving veranderingen van enorme omvang doormaken. De meeste verpakkingscategorieën worden op de een of andere manier beïnvloed door de maatregelen in de PPWR, dus alle bedrijven moeten zich voorbereiden op wat komen gaat.
De Verordening heeft als doel om de milieu-impact van verpakkingen te verminderen. Daarnaast is het doel om de verpakkingsregels in de hele EU uniform te maken en zo het vrije verkeer van goederen te vergemakkelijken op de volgende manieren:
EU-landen moeten het volume van verpakkingsafval per hoofd van de bevolking verminderen met 5% tegen 2030, 10% tegen 2035 en 15% tegen 2040 (gebaseerd op de cijfers van 2018).
Verplichte etiketten op verpakkingen met de materiaalsamenstelling, EU-uniforme sorteerinstructies (ook te gebruiken op afvalbakken) en hergebruikinstructies waar van toepassing. Op herbruikbare verpakkingen moet verplicht een
QR-code komen.
Er zijn doelstellingen vastgelegd voor hergebruik en navullen van verschillende soorten verpakkingen (voedsel en drank, gegroepeerd, transport, e-commerce). Strapbanden en folies voor palletisering worden naar verwachting uitgesloten van deze doelstelling, in afwachting van secundaire wetgeving. Vanaf 1 januari 2030 geldt dat:
Vanaf 1 januari 2030 geldt een verbod op de volgende plastic verpakkingen: krimp- en bundelfolie voor het groeperen van producten, voor verse groenten en fruit onder 1,5 kg (enkele uitzonderingen worden nader bepaald), voor voedsel en dranken die ter plaatse worden geconsumeerd in de horecasector. Er gelden verdere verboden op individuele zakjes voor sauzen, jam, suiker … verpakkingen van miniatuurcosmetica, toiletartikelen, hygiëneproducten, zeer lichte plastic zakken.
Alle verpakkingen in de EU moeten recyclebaar zijn tegen 2030. Alle verpakkingen moeten bovendien voldoen aan criteria ‘ontworpen voor recycling’, die verder worden gedefinieerd in wetgeving. Verlengde producentenverantwoordelijkheidsbijdragen zullen gebaseerd zijn op recyclingprestatiegraden, variërend van A tot C.
De verplichte minimale gerecyclede inhoud voor plastic verpakkingen vanaf 2030 wordt als volgt verhoogd. De doelstellingen worden nader verhoogd in 2040.
Tegen 1 januari 2030 wordt verpakkingsminimalisatie wordt de norm. Verpakkingen mogen maximaal 50% lege ruimte ratio hebben voor gegroepeerde, transport- en e-commerceverpakkingen. Verpakkingen die consumenten misleiden door te denken dat het product groter is dan het daadwerkelijk is, worden verboden (bijvoorbeeld dubbele wanden, valse bodems)
Vanaf drie jaar na de inwerkingtreding van de verordening wordt composteerbare verpakkingen verplicht voor thee-/koffiezakjes en capsules en kleefetiketten op fruit en groenten.