NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Op weg naar koolstofvrij werken
Onder meer Genk burgemeester Wim Dries en schepen Toon Vandeurzen gingen een kijkje nemen bij de zonnepaneleninstallatie van Veolia. “Een inspirerend voorbeeld voor de industriële bedrijven van onze stad”, klonk het.

Op weg naar koolstofvrij werken

Veolia, de referentie van de ecologische transformatie, heeft een grote stap gezet in het verminderen van CO2-uitstoot met de plaatsing van een fotovoltaïsche installatie op de afvalsorteersite in Genk. Met 2.272 zonnepanelen en een piekvermogen van 1 MWp, wekt de installatie naar verwachting jaarlijks 890 MWh groene stroom op. Dit zorgt voor een significante vermindering van de CO2-uitstoot van 153 ton per jaar, een uitstoot die gelijkstaat aan die van 73 fossiele brandstofwagens. In 2025 volgt een volgende stap met de installatie van een batterij van 1,25 MVA.

Philippe Tychon, COO van Veolia: “We sorteren afval zodat het beter gerecycled kan worden, zodat we kostbare hulpbronnen kunnen regenereren, en dat zonder nieuwe grondstoffen aan te boren, met groene energie. We streven ernaar om als bedrijf koolstofvrij te worden. De installatie van deze zonnepanelen en batterij op onze site in Genk kadert volledig binnen onze GreenUp strategie. Dit project stelt ons niet alleen in staat om onze eigen activiteiten te verduurzamen, maar ook om een significante bijdrage te leveren aan de groene energievoorziening in de regio.”

De investering in groeiboosters zoals elektrische flexibiliteit met behulp van Flexcity en de lithium-ionbatterij in Genk onderstreept Veolia’s toewijding aan het verminderen van de ecologische voetafdruk.

Integratie batterij voor stabiliteit

Na de zonnepaneleninstallatie, zal de site in Genk in midden 2025 ook worden uitgebreid met een 3 MWh lithium-ionbatterij, met een capaciteit van 1,25 MVA. De batterij wordt geplaatst in samenwerking met Flexcity, een dochteronderneming van Veolia, en zal worden ingezet om te helpen het elektriciteitsnet stabiel te houden door automatisch extra stroom te leveren of verbruik te verminderen wanneer dat nodig is. Op die manier vangt de batterij de fluctueringen in energieproductie van de zonnepanelen op en ondersteunt het de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen.

Inspirerend voorbeeld voor Genk

“Veolia gaat verder dan haar afvalinzameling en -sortering, die al milieu­vriendelijk is, door zich in te spannen om haar industriële activiteit koolstofvrij te maken en deel te nemen aan de vergroeningsinspanningen van de stad Genk. Een inspirerend voorbeeld voor de industriële bedrijven van onze stad”, aldus Wim Dries, burgemeester van Genk. “In Genk wordt er momenteel maar 7% van het totale potentieel aan zonne-energie benut. De stad streeft ernaar om tegen 2030 ongeveer 45% te benutten. Dit houdt in dat vanaf 2025 jaarlijks ongeveer 88 MW aan bijkomend geïnstalleerd vermogen aan zonne-infrastructuur nodig is. De investering van Veolia past bijgevolg perfect binnen de ambities van Genk als het gaat over zonne-energie”, vult Toon Vandeurzen, schepen van Economie en Duurzaamheid en Ruimte in Genk, aan.

Met 2.272 zonnepanelen en een piekvermogen van 1 MWp, wekt de installatie naar verwachting jaarlijks 890 MWh groene stroom op.

GreenUp strategie

Veolia blijft zich inzetten voor verdere uitbreiding van duurzame energie­oplossingen, in lijn met zijn GreenUp strategie voor 2024-2027. Het bedrijf heeft ambitieuze doelstellingen geformuleerd, zoals een CO2-reductie van 18 miljoen ton tegen 2027. De investering in groeiboosters zoals elektrische flexibiliteit met behulp van Flexcity en de lithium-ionbatterij in Genk onderstreept Veolia’s toewijding aan het verminderen van de ecologische voetafdruk en het bevorderen van een koolstofarme toekomst. Met deze projecten demonstreert Veolia zijn leiderschap op het gebied van de ecologische transformatie en zijn vastberadenheid om een betekenisvolle bijdrage te leveren aan de strijd tegen klimaatverandering.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?