NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Milieu en preventie als groeisleutel in ­succesvol ondernemen
Het team van Consultes telt intussen dertig medewerkers en beschikt naast zijn hoofdkwartier in Zwevegem tevens over kantoren in Gent en in Antwerpen, om altijd dicht bij de klanten te staan.

Milieu en preventie als groeisleutel in ­succesvol ondernemen

Voor recyclagebedrijven is het geen evidentie om door dit bos de bomen te blijven zien. Consultes heeft daarom van deze complexe materies zijn visitekaartje gemaakt. Met een team van dertig medewerkers dat samen meer dan 400 jaar ervaring telt, heeft het een brede waaier aan talenten in huis om u te ondersteunen in alle aspecten van milieu en preventie. Altijd vanuit deskundigheid, altijd vanuit de praktijk.  

Consultes werd in 2007 opgericht door Pascal Herman (CEO) en Griet Buyck (bestuurder). Oorspronkelijk lag de focus uitsluitend op milieuzaken. “Omdat er ook toen al heel wat regelgeving rond bestond waar recyclagebedrijven aan moesten voldoen. Een complex kluwen waar Griet zich in gespecialiseerd had. Maar gaandeweg merkten we dat dezelfde bedrijven die aanklopten voor onze diensten als milieucoördinator of ondersteuning met omgevingsaanvragen, energie- en waterbesparing, gevaarlijke producten … evenveel vragen hadden om wettelijk in orde te zijn met het luik preventie. Het deed ons de krachten bundelen met Peggy Clerick (bestuurder), waarmee we samen gestudeerd hadden. Zij had net van deze materie haar stokpaardje gemaakt. Een ideale match dus”, vertelt Herman. Of het nu over milieu of preventie gaat, er wordt altijd streng gewaakt over de waarden die deel uitmaken van het DNA van Consultes: enthousiasme, deskundigheid, collegialiteit en respect. “Dat we tienmaal op rij het ISO 9001 certificaat behaalden, toont dat we continu willen verbeteren en vernieuwen. Als we inpikken op opportuniteiten is dat echter altijd op een gefundeerde en gestructureerde manier, binnen onze waarden.”

Peggy Clerick, Pascal Herman en Griet Buyck: “Onze medewerkers zijn onze sleutels tot succes. We maken werk van elke selectie, zodat we er telkens nieuwe talenten en specialisaties bij krijgen.”

Kruisbestuiving van kennis

Veertien jaar later is er al veel veranderd. Herman: “Bij bedrijven valt op dat ze niet louter meer uit wettelijke verplichtingen bij ons komen aankloppen. Vandaag zijn het thema’s die nauw verbonden zijn met het imago van een bedrijf. Een aantrekkelijke werkgever is een duurzame, veilige werkgever die zuinig omspringt met zijn mensen en grondstoffen. Ze willen er zelf werk van maken en de lat mag ook al hoger liggen dan de wetgever voorschrijft.” Ook voor Consultes is er veel veranderd. Het team telt intussen dertig medewerkers en beschikt naast zijn hoofdkwartier in Zwevegem tevens over kantoren in Gent en in Antwerpen, om altijd dicht bij de klanten te staan. Mobilileit is hierin een bepalende factor en maakt ook deel uit van de continue zoektocht naar efficiëntie en verbetering. Maar wat uniek is, is de puzzel van talenten die ze over de jaren gelegd hebben. ATEX, Seveso, REACH, CLP, ADR, MVO … ook in deze materie kan Consultes kennis van zaken op een hoog niveau voorleggen. Buyck: “We groeien nog steeds sterk. Onze medewerkers zijn onze sleutels tot succes. We maken werk van elke selectie, zodat we er telkens nieuwe talenten en specialisaties bij krijgen. Recent bijvoorbeeld nog een specialist in de Waalse milieuwetgeving en energie. En we moedigen iedereen aan om die kennis te vergaren en te delen. De klant heeft maar één aanspreekpunt, maar hier intern kunnen we de juiste kruisbestuiving van expertises maken.”

Van wet naar praktijk

Wat wel gebleven is, dat is de aanpak van Consultes. “We werken op een zeer gestandaardiseerde manier die altijd vertrekt vanuit een nulmeting om te zien hoe ver onze klanten staan. De wetgeving waaraan recyclagebedrijven moeten voldoen is een zeer complex kluwen dat wekelijks nog aangroeit. Heel veel zaken zijn bovendien voor interpretatie vatbaar. Door in overleg te gaan met de overheid en met de klant proberen we de wetgeving op een werkbare manier in praktijk om te zetten. Dat we de voorbije jaren onze deskundigheid bewezen hebben, maakt dat er veel vertrouwen is ontstaan en onze klanten ook blijven terugkomen”, legt Clerick uit. Daarnaast maakt ­Consultes gebruik van gestandaardiseerde tools die we ook ter beschikking stellen van klanten. “Met Preventscore kunnen ze met een gratis test controleren hoe veilig hun bedrijf is. De Safety & Environmental Grids zijn uitgebreide doorlichtingsaudits. Deze tool biedt op basis van het wettelijk kader rond ­milieu en/of preventie een deskundige, gedetailleerde rapportering. Verder is er nog de Chemical Assessment Tool, een efficiënte oplossing voor het beheren van gevaarlijke producten, en het Wetgevend Register, een periodieke update van de nieuwe wetgeving. Deze laatste is bijzonder gegeerd door klanten en is een uiting van onze deskundigheid”, aldus Herman.

De wetgeving waaraan recyclagebedrijven moeten voldoen is een zeer complex kluwen dat wekelijks nog aangroeit. Door in overleg te gaan met de overheid en met de klant probeert Consultes de wetgeving op een werkbare manier in praktijk om te zetten.

Altijd verbeteringen mogelijk

Voor recyclagebedrijven kan de drempel soms hoog liggen om een externe partner in te schakelen voor problematieken rond milieu en preventie. Een inspectie, een vergunningsdossier of een klacht zijn vaak de drijfveren. “Een doorlichting kan afschrikken. Recyclagebedrijven zijn bang een doos van Pandora open te trekken waaraan ze hun hele manier van werken moeten aanpassen. Niks is minder waar. Maar hoe groot of hoe klein een bedrijf ook is, verbeteringen zijn altijd mogelijk. We werken daarbij altijd op maat van het bedrijf en zijn budget. Vroeger werden milieu- en preventie als een kost gezien. Vandaag worden meer de opportuniteiten gezien om daarin een stuk te investeren. ze brengen wel degelijk ook meerwaarde want door een doorlichting kunnen ook veel mogelijke besparingen aan het licht komen: zoals lager water- en energieverbruik, minder lozingen … De toekomst zal alleen maar complexer worden, als we afval echt het statuut van grondstof willen meegeven. Wij kunnen zorgen voor alle mogelijke bijstand. Bovendien dragen we ook bij aan de continuïteit en het structureel borgen van kennis die nodig om een duurzaam en veilig bedrijf te zijn”, besluit Buyck.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?