Honden op de arbeidsplaats dragen misschien wel bij tot een betere sfeer, maar ze stellen ons ook voor veiligheids- en preventie-uitdagingen. Met welke aspecten moet u rekening houden? En hoe kunt u zich financieel beschermen voor als het dier schade toebrengt?
De domesticatie van de hond zou in Europa zo’n 15.000 jaar geleden begonnen zijn. Waar in een niet zo ver verleden de hond veelal dienst deed als wachter en bewaker van de bedrijfsterreinen, heeft dat dier een nieuwe stap gezet op de evolutieladder. De aanwezigheid van honden op de werkvloer wordt immers steeds populairder. Veel ondernemingen zien de voordelen van een huisdiervriendelijke omgeving. Huisdieren kunnen bijdragen aan een ontspannen sfeer, het welzijn van medewerkers verbeteren en zelfs de productiviteit verhogen. Die evolutie brengt ook veiligheids- en preventie-uitdagingen met zich mee en werpt onrechtstreeks het vraagstuk ‘aansprakelijkheid’ op.
Voer gezondheidscontroles uit: het is essentieel dat alle honden die naar het werk komen, regelmatig worden gecontroleerd door een dierenarts. Dat helpt om de verspreiding van ziektes te voorkomen en zorgt ervoor dat de honden in goede gezondheid verkeren;
Er moet een (goede) basis zijn van training en gedrag. Zo moeten zij basiscommando’s kennen en sociaal gedrag vertonen. Dit vermindert het risico op agressief gedrag of ongelukken;
Creëer veilige ruimtes: het voorzien van specifieke ruimtes waar de dieren kunnen verblijven zonder de werkprocessen te verstoren, is cruciaal. Een bepaalde vorm van aanwezigheidsregistratie is ook een goede voorbereiding op eventuele evacuatie.
Wat met allergieën en fobieën? Niet iedereen is comfortabel met honden. Sommige medewerkers kunnen allergieën of fobieën hebben. Het is belangrijk om dat serieus te nemen en alternatieve werkplekken of oplossingen te bieden. Dit kan variëren van het creëren van hondenvrije zones tot het aanbieden van flexibele werkopties;
Hygiëne is een belangrijke overweging bij het toelaten van honden op de werkvloer. Regelmatige schoonmaak van de ruimtes waar honden verblijven is essentieel om een schone en gezonde werkomgeving te behouden. De onderneming moet zorgen voor voldoende schoonmaakmiddelen en duidelijke richtlijnen voor het opruimen van ongelukjes.
Voldoen die preventieve maatregelen niet en brengt het dier alsnog schade aan, dan kunt u zich tegen dat financieel risico beschermen via:
De arbeidsongevallenverzekering van de onderneming: Die beschermt de medewerkers die op de loonadministratie van de werkgever staan;
De bedrijfsaansprakelijkheid (BA-uitbating van de onderneming): Wanneer de hond van een onderneming schade toebrengt aan een derde, valt dit doorgaans onder de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Die verzekering dekt schade die door bedrijfsactiviteiten of eigendommen van het bedrijf wordt veroorzaakt, inclusief schade door huisdieren die eigendom zijn van het bedrijf. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering biedt dekking voor zowel materiële schade als letselschade die de hond veroorzaakt. Dat kan medische kosten, schadevergoedingen en juridische kosten omvatten. Niet iedere verzekeraar biedt die dekking aan, dus is het aangewezen om uw verzekeringscontract hierop na te zien;
De familiale verzekering van een privé-persoon: Wanneer de hond van de medewerker schade toebrengt aan een derde, mag u er niet van uitgaan dat dit onder de familiale verzekering valt. De hond bevindt zich immers in de beroepssfeer. We anticiperen op 1 januari 2025, als Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek van kracht gaat. We verwijzen in het bijzonder naar art. 6.17. Daarin staat dat de bewaarder van een dier foutloos aansprakelijk is voor de schade veroorzaakt door dat dier. De bewaarder is de persoon die de niet-ondergeschikte macht van leiding en controle heeft over het dier. De eigenaar wordt vermoed bewaarder van het dier te zijn, tenzij hij bewijst dat de bewaring bij een ander berust. Hou er altijd rekening mee dat een aansprakelijkheidsstelling moet plaatsvinden op basis van extra-contractuele schade. Dat verwijst naar schade die ontstaat door de fout van een ander of op basis van objectieve aansprakelijkheid, zonder dat die fout verband houdt met de uitvoering van een overeenkomst. Met andere woorden schade die ontstaat zonder dat er een contractuele relatie is tussen de betrokken partijen.
We kunnen stellen dat honden op de werkvloer een waardevolle toevoeging zijn aan de bedrijfscultuur en het welzijn van medewerkers. Door zorgvuldig beleid en duidelijke richtlijnen te implementeren, kan uw bedrijf de voordelen maximaliseren en de risico’s minimaliseren.
Heeft u vragen of wenst u meer info? Neem dan contact op met Bart Pieters, b.pieters@casier.be, Corporate Consultant bij Group Casier, b.pieters@casier.be.