Als je het gesprek aangaat met Cees Duijn, directeur van Du-Con Trade B.V., maak dan je gordel maar vast. Want het wordt een ritje in een achtbaan van constateringen, ideeën en oplossingen. Je gaat van diepe dalen (welke kant het met onze planeet opgaat), naar hoge pieken (hoeveel mogelijkheden en innovaties we ter beschikking hebben om er daadwerkelijk iets aan te doen). Die gedrevenheid, in combinatie met een zee aan kennis en ervaring, vormen de basis voor zijn handel in recyclagemachines en secundaire grondstoffen.
Laten we eerst maar eens beginnen met de basis. Du-Con Trade handelt in gebruikte recyclagemachines en secundaire grondstoffen. Op het handelsplatform UQuip worden vraag en aanbod van used recycling-equipment met elkaar in contact gebracht. Het is een platform waar gebruikte machines en apparaten worden aangeboden voor en door bedrijven die werkzaam zijn in de recyclagetechniek, bouw en grondstoffenproductie.
Maar Du-Con Trade is meer dan alleen een handelsfirma. Door de gecombineerde expertise van hun disciplines, een unieke combinatie van handel in machines en grondstoffen, en hun jarenlange ervaring is het bedrijf van Duijn een unieke speler in de markt. Kennis, kunde en passie vormen de basis voor hun activiteiten. Tel daar het enorme netwerk bij op dat men in de loop der jaren heeft opgebouwd, en iedereen ziet dat je hier te maken hebt met een belangrijke speler in de markt. Ze hebben een enorme competentie vergaard op het gebied van recyclagetechnieken en daaraan gekoppelde wet- en regelgeving, waarbij de praktische uitvoerbaarheid zeker niet vergeten wordt; bij Du-Con Trade staan ze met hun laarzen in het afval.
Bij alles wat ze doen, spelen duurzaamheid en circulariteit een dominante, zelfs allesbepalende rol. In die context heeft plastic tegenwoordig een slecht imago. Deels is dat ook terecht, zeker als je kijkt naar geografische regio’s die wat verder van West-Europa verwijderd zijn. Maar volgens Duijn blijven kunststoffen fantastische materialen. Plastic is fantastic, nu nog steeds. Want hoewel kunststoffen prima recycleerbaar zijn, zit er met de traditionele mechanische scheidingsmethoden wel een eind aan de levenscyclus van plastics. Na een aantal keren recycleren is het materiaal ‘uitgeput’. Een nieuwe ontwikkeling biedt echter hoop en dat is het chemisch recycleren van kunststoffen.
Hierbij worden met behulp van warmte kunststoffen omgezet naar een olieachtige substantie die vervolgens weer de basis vormt voor, en nu komt het, virgin plastics. Die nieuwe materialen kunnen zelfs worden ingezet voor toepassingen in food en medical applications en dat maakt dit innovatieve proces zo uniek. Wat er daadwerkelijk van gemaakt wordt zijn verpakkingen, bijvoorbeeld instrumenten. Veelal single use. Dankzij chemische recyclage is de grondstof vrij van geurtjes en kleurtjes en mede daardoor zien we deze innovatieve recyclagetechniek steeds populairder worden. De tijd is er rijp voor. Onze samenleving is ervan doordrongen dat we zuinig op onze planeet moeten zijn en onze wet- en regelgeving is steeds meer dwingend op het gebied van duurzaamheid. Wat er eigenlijk nog aan ontbreekt, is de wil en het kapitaal van multinationals om volledig duurzaam te denken en te ondernemen. Met voldoende investeringen in technologie en de juiste instelling ziet onze toekomst er rooskleurig uit. De vraag is echter of ons nog voldoende tijd gegund is om onze planeet te redden. Duijn denkt van wel.