NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
De harde cijfers [Editie 5-2024]
Mario Draghi bespreekt in het rapport ‘The future of European competitiveness’ wat er moet gebeuren om onze concurrentiekracht te behouden.

De harde cijfers [Editie 5-2024]

Meten is weten geldt het cliché. In elke editie van 2024 pakt RecyclePro daarom weer uit met cijfers over de afvalsector. Aan u om er inzichten uit te destilleren die uw productieproces kunnen optimaliseren of uw rendement verhogen. Deze keer geven we een wat breder beeld en vatten voor u de belangrijkste conclusies en cijfers uit het rapport van Mario Draghi samen met betrekking tot de recyclingindustrie.

De EU produceert jaarlijks ongeveer 2,5 miljard ton afval, maar slechts 39% wordt gerecycled. Het verhogen van dit percentage is essentieel als Europa zijn klimaatneutraliteitsdoelstelling voor 2050 wil halen. Dit biedt recyclingbedrijven kansen om hun activiteiten uit te breiden en de infrastructuur te verbeteren om deze af te stemmen op de duurzaamheidsdoelstellingen.

Oproep tot investeringen

Het rapport pleit voor publiek-private partnerschappen en roept op tot aanzienlijke investeringen in groene technologie, met een voorgesteld gezamenlijk leenplan van 800 miljard euro om projecten zoals innovaties op het gebied van afvalbeheer en recycling te financieren. Recyclingbedrijven zouden gebruik moeten maken van de 1 miljard euro Green Deal fondsen om geavanceerde sorteertechnologieën te ontwikkelen en de terugwinning van materialen te verbeteren. Door bijvoorbeeld de recycling van elektronisch afval te verbeteren, kan de markt van 12 miljoen ton jaarlijks geproduceerd elektronisch afval worden aangeboord, waar momenteel minder dan 40% wordt gerecycled.

Inzetten op innovatie

Innovatie is een ander belangrijk thema. Draghi benadrukt het gebruik van nieuwe technologieën zoals AI en robotica in sorteerfaciliteiten, die het vervuilingspercentage van 25% van recyclebare materialen zouden kunnen verminderen. Daarnaast kunnen innovaties op het gebied van chemische recycling voorheen niet-recyclebare materialen zoals gemengde kunststoffen verwerken, wat bijdraagt aan de EU-doelstelling van 50% afvalvermindering in 2030.

Strategische autonomie

Draghi benadrukt ook het belang van strategische autonomie, het verminderen van de afhankelijkheid van externe toeleveringsketens voor kritieke materialen. Europa importeert 98% van zijn zeldzame aardmetalen uit China, waardoor binnenlandse terugwinning door recycling van vitaal belang is. Recyclingbedrijven, met name bedrijven die zich richten op e-afval en batterijen, kunnen de materiaalonafhankelijkheid van Europa versterken.

Regelgeving opvolgen

Ten slotte zal een verbeterde regelgeving die hogere recyclingpercentages bevordert, zoals uitgebreide programma’s voor producenten­verant­woordelijkheid (EPR), de vraag naar gerecyclede materialen doen toenemen. Bedrijven moeten op één lijn blijven met dit veranderende beleid om naleving en groeimogelijkheden te garanderen.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?