Meten is weten geldt het cliché. In elke editie van 2024 pakt RecyclePro daarom weer uit met cijfers over de afvalsector. Aan u om er inzichten uit te destilleren die uw productieproces kunnen optimaliseren of uw rendement verhogen. Bebat zamelde in 2023 3.907 ton batterijen in, goed voor een stijging van 5% ten opzichte van het resultaat een jaartje eerder. Wie we daarvoor mogen danken? De schoolgaande jeugd. Hopelijk is jong geleerd nu ook oud gedaan, zodat er minder batterijen in verkeerde stromen terechtkomen met de bekende gevolgen.
In België werden er in 2023 268,6 miljoen batterijen op de markt gebracht. Dat zijn er 3% meer dan in 2022, goed voor 587 ton meer. Bij 35% van het totaal aantal batterijen ging het om ingebouwde exemplaren. Als we kijken naar de soorten batterijen dan zit de stijging in het aantal batterijen vooral in lithium herlaadbaar (+36%), lood (+4%) en alkaline (+2%). Nikkel-cadmium (-16%), zinkkool) (-14%) en nikkelhydride (-9%) waren de opvallendste dalers. Ook verminderde het gewicht van op de markt gebrachte fietsbatterijen (-10%) en ESS batterijen (-24%).
De ingezamelde hoeveelheid batterijen steeg in 2023 met 5% tot 3.907 ton. Het gros daarvan kwam uit Vlaanderen met 2.527 ton. De stijging is vooral de danken aan de verhoogde inzameling bij scholen, al blijven bedrijven (34%), recyclageparken (28%) en retail (19%) wel de belangrijkste inzamelkanalen. Scholen participeerden massaal in campagnes van Bebat waarbij ze onder meer kans maakten op gerecyclede zitbanken en speeltuigen, gemaakt van de eigen afgedankte plastic inzameltonnen van Bebat. Zo werden meer dan 100 speelplaatsen verduurzaamd.
Het resultaat is een inzamelpercentage van 60,3%, een stijging met 1,3%. Vooral het hogere aantal ingezamelde draagbare batterijen (+186 ton) bleek doorslaggevend. Bebat stipt wel aan dat er de laatste jaren een sterke groei is geweest in het aantal lithium herlaadbare batterijen dat op de markt kwam. Die hebben een veel langere levensduur dan de referentieperiode van drie jaar die nu geldt voor de berekening van het inzamelpercentage. Maar met dit rapport mag België zich sowieso al één van de primussen van de Europese klas noemen. Het springt ver boven de Europese lat die op 45% gelegd was.