Meten is weten geldt het cliché. In elke editie van 2021 pakt RecyclePro daarom weer uit met cijfers over de afvalsector. Aan u om er inzichten uit te destilleren die uw productieproces kunnen optimaliseren of uw rendement kunnen verhogen. Deze keer hebben we het over de plannen van de Vlaamse regering om de milieuheffingen voor het verbranden van bedrijfsafval op te trekken.
Milieuheffingen dienen om het aandeel van recycleerbare stromen in het restafval zo laag mogelijk te houden. Immers, wat je niet moet verbranden, daar moet je niet voor betalen. De Vlaamse regering wil nu de duimschroeven wat verder aanspannen. De kostprijs om bedrijfsafval te verbranden zal volgend jaar verhogen van 13,38 naar 25 euro per ton. Bijna een verdubbeling. Een maatregel die 17 miljoen euro extra in het laatje zou brengen en die de vervuiler zou laten betalen. Een vlieger die echter niet voor elke vervuiler even hard opgaat, want aan de heffingen voor het huishoudelijk afval wordt niet geraakt.
Waarom dan het bedrijfsafval viseren? Uit sorteeranalyses van OVAM blijkt dat gemiddeld 44% van bedrijfsrestafval in afzetcontainers en 29% van het bedrijfsrestafval in rolcontainers nog selectief zou kunnen worden ingezameld. Er valt dus zeker nog wel wat nuttigs uit het restafval van bedrijven te vissen. Maar zal deze maatregel daarvoor zorgen? Of zal er een verschuiving gebeuren van het bedrijfsafval naar het huishoudelijk afval? En wat met de onze omringende regio’s. In Nederland is die beweging al eerder gezet maar geldt ze zonder discriminatie. Daar ligt het tarief voor iedereen momenteel op 33,15 euro per ton. Zowel het Brussels Hoofdstedelijk als het Waalse gewest hinken nog achterop en zijn nu bezig met het optrekken van de heffingen naar 15 euro. Een ongelijk speelveld dus.