NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Samen de circulaire economie lokaal verankeren
Francis Devisch

Samen de circulaire economie lokaal verankeren

Er is altijd een maatwerkbedrijf dicht bij jou in de buurt, van Oostende tot Maasmechelen. Zeker ook voor recyclingbedrijven. De expertise die onze maatwerkers hebben opgebouwd met montage in de maakindustrie, kan net relevant zijn om demontage- of refurbishing activiteiten op te zetten voor jouw bedrijf. Samen kunnen we bouwen aan lokale verankering, aan een circulair verhaal en een duurzame toekomst.

Circulaire processen draaiden in het verleden vaak om voorsorteren en recycling. Processen waar handen aan te pas komen om bijvoorbeeld uit elektro nog waardevolle componenten te recupereren. Een ideale match tussen maakindustrie en maatwerkbedrijven. Wist je dat we in Vlaanderen 25.000 paar handen ter beschikking hebben, heel goed verspreid over Vlaanderen en met eigen magazijncapaciteit. Twee troeven die menig recyclingbedrijf al benut, maar er blijft nog heel wat van ons potentieel beschikbaar. Onbekend is helaas nog te vaak onbemind.

Nu de puzzel van de circulaire economie steeds breder gelegd worden, kan de maatwerkindustrie pas helemaal fungeren als missing link. De kennis over het begin van een product, de ontwerpfase, en wat er gebeurt wanneer producten aan het einde van hun leven zijn, zit momenteel nog te veel verdeeld over silo’s. De producenten en de recyclingbedrijven staan immers zelden in nauw contact. De expertise opgebouwd in maatwerkbedrijven kan dan bijzonder relevant zijn om beide te verbinden. Wat we geleerd hebben over hoe we producten opbouwen, kan recyclingbedrijven helpen. En omgekeerd. Wanneer we zien dat bepaalde componenten sneller stuk gaan, kan dat net relevant zijn om mee te nemen in het ontwerp. We zijn klaar om met jullie mee te denken om de volgende circulaire stappen te zetten.

We moeten dus dringend beter kennismaken, wij de maatwerkbedrijven en jullie de recyclingsector, om die kennis te ontsluiten. Dan kunnen jullie ontdekken dat maatwerkbedrijven professioneel gerunde bedrijven zijn die aan de hoogste standaarden voldoen. We kunnen kort schakelen, analyseren hoe we beter kunnen demonteren of herstellen en zelfs mee opschalen wanneer processen groeien. En dat zijn interessante troeven vandaag, nietwaar? Ook de meest complexe taken kunnen we – mee dankzij innovatieve hulpmiddelen zoals cobots – opdelen en behapbaar maken, zodat onze getalenteerde maatwerkers ermee aan de slag kunnen. Kortom, maatwerkbedrijven hebben de mensen, de expertise en de plaats om ook jouw circulaire activiteiten vorm te geven. 

En misschien is die kennismaking zelfs gewoon broodnodig. Circulaire economie is per definitie lokaal verankerd. Immers, we willen zo goed en zo hoogwaardig mogelijk recyclen om grondstoffen te recupereren. Grondstoffen die we niet in de bodem hebben zitten, maar wel in ons afval. De 120 maatwerkbedrijven die Vlaanderen rijk is hebben de skills en de tools om ze mee te ontginnen. Duurzaamheid draait overigens niet alleen om CO2-besparing en slimmer materialenbeheer. Door een samenwerking met een maatwerkbedrijf geven jullie ook invulling aan de sociale component in dat verhaal. Onze maatwerkers staan in elk geval te popelen. Ze zijn fier als ze producten zien die ze mee hebben helpen bouwen. Nog fierder als ze weten hoe ze meewerken aan een betere wereld.

Ben je overtuigd of heb je nog vragen? Laat het me in beide gevallen zeker weten.   

Francis Devisch,
Directeur Groep Maatwerk

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?