Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
‘Nieuw asbestbeleid gooit 
kind met badwater weg’

“Wij zijn maar beperkt actief in het verhandelen van granulaten. Daarin hebben we net geopteerd voor lange contracten om minder afhankelijk te zijn van externe factoren zoals olieprijzen. We horen en voelen wel dat de prijsdruk er is, maar de impact blijft hier beperkt”, vertelt Nathalie Verhaert van ECO-oh.

Dat ze in Houthalen ook een groot deel van hun granulaten zelf verwerken tot eindproducten, was voldoende om de slinger weer in evenwicht te krijgen. “De openbare sector mag dan al stilgevallen zijn, maar de tuinsector, waar onze producten voor ontwikkeld zijn, kreeg als eerste sector weer groen licht van de overheid. Iedereen wilde van de lockdown gebruikmaken om zijn huis en tuin perfect op orde te stellen. Een zegen voor ons.” Verhaert beseft dat het elders in de sector moeilijker riemen vinden was om te roeien. “Pas als iedereen doordrongen is van het belang van een circulaire economie zullen we daar verandering in kunnen brengen. Daarom is het zo belangrijk om consumenten mee in het bad te trekken. We hebben het geluk met partners te werken die ons geloof in een betere, duurzame wereld delen. Samenwerkingsverbanden zullen belangrijk zijn om korte ketens op het getouw te zetten, circulaire eco-systemen als het ware, waar de virgin materialen, de secundaire kunststof granulaten en de uiteindelijke toepassing perfect op elkaar zijn afgestemd. Producten moeten bijvoorbeeld goed te recycleren zijn om rendabel te kunnen produceren. Als je alle partners dan ook nog op hetzelfde terrein krijgt dan kunnen er circulaire hubs ontstaan, zodat er met een nog hogere efficiëntie kan gewerkt worden. En als er dan toch een plastic taks moet komen, waarom dan niet op producten die zich moeilijk laten recycleren? Dan creëer je tenminste een incentive om alternatieven te zoeken.”   

‘Nieuw asbestbeleid gooit 
kind met badwater weg’

Het werk van de werknemers in de asbestbranche wordt er in ieder geval niet veiliger van en ook voor de omgeving nemen de risico’s door de nieuwe regels alleen maar toe. Dat kan en mag niet bedoeling zijn!

Datzelfde voorjaar stuurden de branchevereniging van geaccrediteerde laboratoria en kalibratie- en inspectie-instellingen in Nederland Fenelab, de vereniging van sloopaannemers en asbestverwijderaars VERAS, de VVTB en nog 24 belanghebbenden, hun zienswijzen over de nieuwe regels al naar het ministerie. En sindsdien is het stil.

Over het nieuwe asbestbeleid woedt al lange tijd een stevige discussie. Opdrachtgevers zoals woningcorporaties en landbouwbedrijven zijn van mening dat asbestverwijdering te duur is en schromen niet om met uit de lucht gegrepen bedragen richting politiek te lobbyen. Hoewel ik me de kritiek kan voorstellen – het gaat inderdaad om kosten die niet leuk zijn – is dat niet voor niets zo geregeld. Inventariseerders, asbestverwijderaars en laboratoria doen er immers alles aan om hun werknemers en bewoners van huizen waar ze asbest verwijderen zo goed mogelijk te beschermen. En niet voor niets, want nog steeds overlijden er jaarlijks mensen aan de gevolgen van asbestblootstelling. Die beschermende maatregelen zijn nu eenmaal tijdrovend en daardoor duur.

Met de door het ministerie voorgestelde nieuwe regels gooien we helaas het kind met het badwater weg. Want in plaats van besparingen te zoeken in echte innovatieve technieken heeft men besloten om te bezuinigen op de controles achteraf. Dat het schrappen van visuele controles en luchtmetingen slechts 13 miljoen euro per jaar scheelt en daarmee een druppel op een gloeiende plaat is, lijkt de beleidsmakers niet te deren. Net zo min als het feit dat het werk met minder strenge controles achteraf aantoonbaar onveiliger wordt.

Nu al blijkt dat als er in veel gevallen geen strenge controle meer is op de asbestprojecten in meer dan 30% van de gevallen een afkeur gaat plaatsvinden. Ofwel: het werk is daar dan niet goed gedaan, er zweven nog teveel asbestdeeltjes in de lucht die je met het blote oog niet kunt zien. Een cynicus zou zeggen: ‘Inderdaad, het schrappen van controles betekent dat zo’n werk niet wordt afgekeurd en dat is inderdaad goedkoper.’ Maar het is ook onveiliger. Zowel voor elke dag hardwerkende medewerkers in de asbestbranche als voor bewoners en omwonenden.

Ik vind dat een bijzondere uitkomst van een discussie die zich nu al jaren voortsleept. En het helpt dan niet de de branchevereniging van woningcorporaties Aedes samen met land- en tuinbouworganisatie LTO na jaren praten nu opeens pleit voor een volledige herziening van het asbestbeleid en daarbij wederom met cijfers en getallen googelt die aantoonbaar onjuist zijn. Zeker, wij hebben een belang zoals iedereen. Maar tegelijkertijd sluiten wij onze ogen ook niet voor de toekomst. Er komt een dag dat alle asbest uit Nederland verdwenen is en dan zullen zowel de laboratoria die de controles uitvoeren als de asbestverwijderaars op zoek moeten naar andere inkomstenbronnen. Dat weten we en dat is prima! Maar voor het zover is willen we dat het asbestwerk zo veilig en gezond mogelijk wordt uitgevoerd. In het belang van de BV Nederland. Dan helpt het niet als er zo lang over nieuwe regels wordt gesoebat en er niet wordt gekeken naar innovaties die de branche zelf aandraagt. Dan helpt het niet als een al lang aangepaste NEN-normering (de NEN2990:2020 voor eindcontrole door asbestlaboratoria) maar niet effectief wordt terwijl deze boordevol innovaties zitten. En dan helpt het zeker niet wanneer het kostbare werk niet meer achteraf wordt gecontroleerd. De kosten die daarmee bespaard worden, wegen niet op tegen de enorme kosten die voor gezondheidszorg opgehoest moeten worden. Ik hoop dan ook van harte dat een nieuw kabinet bij zinnen komt.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten