Vandaag is ‘urban mining’ niet meer weg te denken uit onze zoektocht naar herbruikbare materialen. Wat vroeger mocht en een praktische of economische overweging was, is vandaag een must. Het hergebruiken van materialen is in volle ontwikkeling en dagelijks worden er nieuwe toepassingen bedacht om duurzamer met onze middelen om te gaan en een herbruikbare oplossing te vinden voor al die nieuwe afvalstromen/bouwstenen die op ons afkomen.
Maar vrijwel niets kan zonder bewerkingen en talloze tussenstappen van malen, zeven, scrubben, wassen, drogen … opnieuw gebruikt worden. Voor onze sector betekent dat heel veel stof maken. En dus is stofbestrijding niet meer weg te denken uit onze recyclageactiviteiten. Het spreekt voor zich dat een stofvrije omgeving goed is voor milieu en gezondheid, want het kan ergernissen en gezondheidsproblemen veroorzaken in de omgeving, bij personeel en omstaanders. Stof (inert stof, plastiekdeeltjes of houtstof) kan evengoed leiden tot problemen bij uw installaties. Een overtollige hoeveelheid stof kan verhitting veroorzaken of schade met als gevolg een slijtage, onbalans of verstopping.
Praktisch gaan we met een wolk van ontelbare druppeltjes de stofdeeltjes vangen. Door een verhoging van het gewicht (stof + water) slaan ze neer op de grond. De wolk (grotere druppels) of mist (kleinere microdruppels) worden afgestemd op de grootte van de stofdeeltjes en het doel (stof bestrijden of koelen). Ook de hoeveelheid actieve sproeikoppen wordt aangepast in functie van de hoeveelheid stof die bestreden wordt voor een zo efficiënt mogelijk gebruik van het water. Deze hoogtechnologische oplossingen kunnen de verspreiding van stofdeeltjes tot het minimum herleiden. Omdat te realiseren moeten we op verschillende fronten werken. Bij de bron, met andere woorden bij het verwerken van afvalstromen zoals puin, schroot, hout … door shredders en zeefmachines uit te rusten met dergelijke systemen. Mobiele installaties worden meer en meer voorzien van een waterpomp en uitgerust met een vernevelingssysteem om de vrijgekomen stofdeeltjes bij de bron neer te slaan. Er zijn sproeikoppen mogelijk in het brekerhuis, aan de uitgang van de kamer en/of op de band. Er zijn nog los te verkrijgen opbouwsystemen om bij mobiele units naderhand toch lokaal aan stofbestrijding te doen. Het woordje lokaal is daarbij van groot belang, want water is een kostbaar goedje en dus is te veel ook niet goed voor het milieu en de portemonnee.
Bij de stockage komt er ook stof vrij door de valbeweging van het materiaal. Daar worden veelal één of meerdere mobiele vernevelkanonnen ingezet met een groot bereik van 30 tot 150 m om de stofdeeltjes te doen neerslaan. Ze zijn met een heftruck verplaatsbaar, staan op een verrijdbaar onderstel of op een aanhangwagen met eigen aggregaat en watervoorraad om een complete autonomie te hebben. Daarnaast kan er gewerkt worden met vaste installaties in gesloten of half open gebouwen en die vanuit een centraal punt worden aangestuurd. Laden en lossen is eveneens een bron van stofcreatie. Ook daar zijn er oplossingen om stof tot een minimum te beperken. Indien dat in open terrein wordt gedaan, kan een vernevelingssysteem gekoppeld worden aan een radiobesturing of geautomatiseerd meteostation die dan rekening houdt met de omstandigheden van het moment zoals regen en windrichting en -snelheid. Naast het vernevelen voor stofbestrijding, is verneveling uitermate efficiënt in het koelen en bestrijden van geur. Kortom, heeft u een vraag omtrent het bestrijden van stof, vraag het aan ons, uw leverancier.
Neem dan rechtstreeks contact op met Van der Spek NV.
Contact opnemen