NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Afval? Grondstof!

Afval? Grondstof!

Als we de afvalberg willen verkleinen, helpt het om in de eerste plaats anders over afval te denken. We kunnen ook potentiële grondstoffen zien. Met denken alleen zullen we het echter niet redden. De nieuwste generatie brekers en shredders biedt alvast de nodige technologie om afval zo te verwerken dat het optimaal weer in de kring kan worden gebracht.

Het milieu krijgt het zwaar te verduren. We worden overspoeld door nieuwsberichten over de ecologische crisis. Het is vijf voor twaalf. In het beste geval. Dergelijke boodschappen roepen bij velen gevoelens van angst en machteloosheid op. Sommigen leggen zich bij de situatie neer en geven op, maar anderen schieten in actie. En laat dat nu precies zijn wat we nodig hebben: actie en inspirerende voorbeelden. Onze enorme afvalberg drukt zwaar op de planeet. Ieder van ons produceert naar schatting ongeveer 1 kg huishoudelijk afval per dag. Er is echter ook heel wat ‘verborgen afval’, industrieel afval dat voortkomt uit de fabricage van onze consumptiegoederen. Als je dat mee in rekening brengt, kom je al snel aan 10 kg afval per persoon per dag. Een cijfer dat we absoluut moeten terugdringen, onder andere door veel meer te recycleren. Door onze grondstoffen in toenemende mate uit afval te halen, doen we de natuur een dubbel cadeau. Dit idee wint langzaamaan terrein, ook in de productieomgevingen waar vaak enorme hoeveelheden afval gegenereerd worden.

Circulaire oplossingen

“In hun zoektocht naar oplossingen om met dat afval om te gaan, kiezen producenten steeds vaker voor duurzame en circulaire initiatieven”, vertelt Stefaan Paulus, zaakvoerder van C.S.B. Waste Solutions. Zo haalt hij het voorbeeld aan van een bedrijf dat plastics bedrukt en besloot om zelf het plasticafval te verwerken. Het laten ophalen werd immers steeds duurder en het gebrek aan controle over het verdere proces paste niet meer bij het duurzame gedachtegoed van het bedrijf. Ze investeerden in een afvalverwerkende installatie om de resten te verwerken tot een korrel, die als grondstof dienst doet om nieuwe plastic objecten te maken. Gerecycleerde bloempotjes zijn een bekend voorbeeld. Er werd een nieuwe divisie uit de grond gestampt, die nu zeven dagen op zeven gerecycleerde grondstoffen produceert en zo ook extra werkgelegenheid creëert. “Helaas botst het bedrijf wel op grenzen. Ze wilden graag verder investeren en hun activiteiten uitbreiden, maar konden daarbij geen beroep doen op broodnodige overheidssteun”, vertelt Paulus.

foto-1-kopieren

Economie versus ecologie

Technologisch gezien is het vandaag perfect mogelijk om afval opnieuw tot basisgrondstoffen te verwerken. “Met brekers en shredders kunnen we het afval vergaand uitsorteren zodat het maximaal gerecycleerd kan worden. Dergelijke installaties vragen wel een aanzienlijke initiële investering en een langetermijnvisie. Het is voor bedrijven niet eenvoudig om ecologie te laten primeren op economische belangen. De overheid zou milieuvriendelijke initiatieven meer moeten ondersteunen als we echt naar een meer duurzame samenleving willen evolueren”, vindt Paulus. “In een duurzame samenleving zijn economische, sociale en ecologische factoren in evenwicht. Vandaag weegt het economische belang nog te sterk door. De coronacrisis doet de olieprijzen bijvoorbeeld zodanig kelderen dat het goedkoper is om grondstoffen aan de natuur te onttrekken dan ze uit recyclage te halen. We houden echter onvoldoende rekening met de hoge prijs die we daarvoor op langere termijn zullen betalen.”

Het belang van voorverkleining

C.S.B. Waste Solutions trekt al meer dan 25 jaar aan de kar en verdeelt binnen België de brekers en shredders van onder andere SSI, IQR / Elme Magnets. Met kennis van zaken en doorgedreven advies en ondersteuning wil het bedrijf zijn steentje bijdragen aan een meer duurzame samenleving. Een goede installatie is immers steevast maatwerk. Paulus: “De ene context is de andere niet. De installatie moet perfect afgestemd zijn op het te verwerken afval, het volume en het gewenste resultaat. De traagdraaiende shredders van SSI zijn bijvoorbeeld zeer geschikt om de meest uiteenlopende afvalstromen voor te breken tot grotere fracties, die efficiënt uitgesorteerd kunnen worden. Het uitsorteren gebeurt grotendeels manueel, maar ook met overhandmagneten van Elme die het ijzer zorgvuldig uit de fractie halen. In een tweede fase kunnen de stukken verder verkleind worden tot een fractie die geschikt is voor recyclage. De – al dan niet mobiele – brekers van IQR zijn dan weer echte krachtpatsers die aan hoge snelheid enorme volumes kunnen verwerken. Ze kunnen ook perfect ingeschakeld worden in de post-consumer afvalverwerking. Dat afval wordt vandaag nog in grote mate geëxporteerd, maar daar wordt steeds meer paal en perk aan gesteld. Mits de juiste stimulering en ondersteuning ligt er ook hier een hele markt open.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?