GM Recycling is een buitenbeentje in de wereld van machineboeren. Het verpatst geen machines aan zijn klanten, neen, het kijkt wat er nodig is van aanpassingen om die machines beter te laten werken met de producten en in de processen van zijn klanten. Een aanpak die voortspruit uit de passie voor techniek en de bevlogenheid om klanten te helpen van oprichter en zaakvoerder Freddy Gillis. “Klanten weten soms niet hoe ver we kunnen gaan met onze technieken.”
Hij kwam in de wereld van recycling terecht als mecanicien. “Toen ik twintig jaar geleden mijn ontslag indiende, had ik eigenlijk geen plan B. Ik wist alleen dat ik meer bezig wilde zijn met hoe ik klanten kon helpen met machines optimaliseren dan met regeltjes.” Zijn vrouw panikeerde geen seconde. “Ze had gelijk, na een jaar van sleutelen aan machines voor klanten had ik al geen tijd meer om facturen te maken en onderdelen te bestellen. Zo is de zaak medewerker voor medewerker gegroeid.”
Een volgende logische stap was de toevoeging van sterke merken. “Klanten vroegen immers steeds vaker advies over wat hun volgende investering zou zijn. De goeie merken waren echter al bezet”, lacht hij. Maar zijn naam ging snel genoeg rond in de branche en merken als Powerscreen, GIPO, Komplet, Terex Ecotex en Trommall kwamen vanzelf aan zijn deur aankloppen, net omdat hij dag en nacht technische ondersteuning en service kon bieden. “De focus ligt op breken en zeven, omdat je als schoenmaker bij je leest moet blijven. Dat maakt het ook makkelijker om het team goed getraind te houden, zodat ze de machines van binnen en van buiten kennen. Service gaat hier altijd voor op verkoop.”
En die kennis is nodig, want GM Recycling doet meer dan machines verdelen. Het gaat samen met de klant aan tafel zitten om te zien wat ze precies nodig hebben om de kost per ton product zo laag mogelijk te houden over de volledige levensduur van hun machine. “We maken ze gebruiksvriendelijker, efficiënter en veiliger. De basis is uiteraard een goede machine. Elk van de merken waarmee we werken levert een hoogwaardige kwaliteit af. Tegelijkertijd zijn ze flexibel genoeg om mee te denken over hoe het beter kan voor bepaalde toepassingen. Wij doen de meeste aanpassingen hier zelf in de werkplaats, maar soms nemen ze die mee in de productie van een volgend model. Het zit hem soms in kleine dingen. Door bijvoorbeeld een topmagneet op een breekinstallatie anders te oriënteren, kun je de levensduur van je transportbanden met een factor tien verhogen”, geeft Gillis een voorbeeld.
Vanuit heel veel vakkennis bedenkt het team van GM Recycling voor elke uitdaging en samen met klanten vanuit ervaring een gepaste oplossing. “Er hangt uiteraard een prijskaartje aan wat we doen, maar dat ze altijd terugkeren bewijst dat het een meerwaarde oplevert in hun processen. We doen er ook alles aan om op voorhand te controleren hoe het werkt. Zo hebben we twee jaar lang zelf in de werkplaats geëxperimenteerd met verzwaarde en gesloten rotoren, zodat ze meer ton per uur kunnen verwerken. We zijn erin geslaagd om ze die extra slagkracht te geven, zonder er meer energie in te steken. Meer nog, omdat ze trager draaien, zit er minder slijtage op”, legt Gillis uit. Een proces dat nooit ten einde is. “We blijven constant zaken in vraag stellen om onze klanten in de toekomst nog efficiënter te laten werken.”
Ook voor zichzelf kijkt GM Recycling vooruit. In maart willen ze beginnen aan de bouw van een nieuw complex op een terrein van 4 hectare in een industriezone in Eeklo. “Hier zijn we te beperkt in ruimte. Van daaruit zullen we nog meer custom build installaties kunnen afleveren.” Opvolging is bovendien verzekerd. Dochter Emma kreeg de liefde voor het vak met de paplepel mee en zat als kleine peuter in haar park naast mama’s bureau en werkt intussen al tien jaar in de zaak (intussen als managing partner), samen met haar echtgenoot. “Het succes van GM Recycling is het succes van het hele team. We trekken allemaal aan hetzelfde zeel. Niet om meer geld te verdienen, geld is nooit een motief geweest maar wel de beste willen zijn in afgeleverde machines en het invullen van wensen van klanten”, besluit Gillis.
Neem dan rechtstreeks contact op met GM Recycling.
Contact opnemen