Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Conditiebewaking om ongeplande stilstanden te vermijden
Per productielijn komen er tussen de vier en acht sensoren: aan de aandrijfzijde van de motor en aan de beide zijden van de shredder

Conditiebewaking om ongeplande stilstanden te vermijden

Slimme sensoren maar vooral veel kennis van zaken

Om kunststof te recyclen, krijgen machines het hard te verduren. Ze draaien vaak volcontinu om de grote volumes die binnenkomen te verwerken tot kwalitatieve granulaten. Maar als een belangrijk schakel in de ketting breekt, kan dat vergaande gevolgen hebben. Dat ondervond een grote kunststof recycler uit Nederland toen panne aan een tandwielkast een volledige productielijn en daarmee de helft van de productie tot stilstand bracht. Het leidde tot een strategisch nieuwe aanpak: de introductie van conditiebewaking met behulp van partners Rubix en SKF.

Als een fabriek in kunststof recycling een week maar op halve toeren kan draaien, dan stapelt het plastic afval zich snel op. “Met alle problemen van dien. Maar het grootste probleem zit hem achteraan de keten, want als je geen granulaten produceert, kan je er ook niet aan verdienen. Bovendien zijn klanten er niet mee gediend als ze langer op hun bestellingen moeten wachten”, vertelt Dick van Elsen, commercial director bij Rubix Competence Center Bearings & Power Transmission. Daarom adviseert hij recyclingbedrijven om conditiebewaking te introduceren bij kritische componenten. “Je kan wel op geregelde basis trillingsmetingen doen en daar uit leren, maar daarmee mis je toch vaak cruciale data. Je loopt toch een hele hoop mis. Door het continu monitoren van componenten die cruciaal zijn voor een goed functioneren van de lijn, kan je dure, ongeplande stilstanden vermijden.”

Kennis van zaken nodig

Rubix doet dit niet alleen. Het rekent daarvoor op de kennis en de slimme technologie van SKF. “Er zijn heel veel spelers op de markt die conditiebewaking aanbieden. Maar het gaat om meer dan een sensor installeren. Je moet weten hoe een lager in elkaar zit en wat de impact is van relevante machinecomponenten om te bepalen wat je moet bewaken. Door hun jarenlange ervaring en expertise is dat hoe SKF het verschil maakt”, verzekert van Elsen. Voor deze klant in kunststof recycling ging het om een open tandwielkast die de lijn naar de shredder aandrijft. Kunststof is taai, elastisch materiaal dat bij de verwerking vraagt om een grote krachtoverbrenging. Een flinke tandwielkast dus. Samen met Rubix en SKF bracht de klant in kaart wat er nodig was. Van Elsen: “Per productielijn komen er tussen de vier en acht sensoren: aan de aandrijfzijde van de motor en aan de beide zijden van de shredder. Ze zullen naast de lagers ook de snijmomenten bewaken en de pulleys.”

Plug-and-play voor de klant

SKF adviseert voor deze klant zijn IMX-8 conditiebewakingssysteem met vaste sensoren. Robuuste technologie die verschillende signalen tegelijk kan verwerken en via API’s makkelijk te koppelen is aan de software die reeds aanwezig is in de controlekamer bij de klant. De bedoeling is om hier tijdens het zomerreces mee te starten. Rubix en SKF zullen de meetpunten plaatsen en de bekabeling aanleggen. Rhandy Rademaker, sales manager bij SKF Group: “Zo wordt het plug-and-play voor de klant. Hij kan dan zelf kiezen hoe hij de gecapteerde data wil verwerken. Heeft hij een trillingsspecialist in huis, dan kan hij die gegevens (trillingen, temperatuur, snelheden …) volledig zelf verwerken en analyseren. We maken dan een dashboard voor de klant waar ze verschillende parameters en alarmen in kunnen opvolgen. Alternatief is dat wij de machinedata voor de klant monitoren en de klant adviseren welke acties wanneer nodig zijn.” Voor SKF is de rol van een partner als Rubix cruciaal in dit verhaal. “Conditiebewaking is geen product uit een doosje. Je hebt echt kennis van zaken nodig om die technologie aan de juiste toepassing te koppelen. Dat is het mooie aan dit partnerschap”, besluit Rademaker.   

Heeft u vragen over dit artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met Rubix B.V..

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Telefoonnummer +31 (0)23 516 41 34 E-mailadres bearings.bnl@rubix.com Website bnl.rubix.com

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten