Vanheede wil steeds verder gaan in het recupereren van grondstoffen uit afvalstromen. Vandaag slaagt het familiebedrijf met hoofdzetel in Geluwe er al in om 98,4% van het afval dat het inzamelt te recyclen of er een nuttige toepassing voor te vinden. Het blijft investeren om dichter bij die 100% te geraken. In Rumbeke kwam er sinds kort een state-of-the-art sorteerlijn bij om nog meer verloren gewaande materialen te recupereren. Voor de aanvoer zorgt een andere kampioen in duurzaamheid: een Sennebogen kraan die al meer dan 25 jaar in elektrische varianten bestaan. Zo ook de 825 E die door SMT geleverd werd in Rumbeke.
Een van de grote spelers in afvalbeheer. Dat is het minste dat je kan zeggen van familiebedrijf Vanheede. Het bedient vandaag 20.000 klanten in België, Luxemburg en Frankrijk en verwerkt verspreid over een 20-tal sites 1,2 miljoen ton afval tot nieuwe grondstoffen. Met zijn activiteiten helpt Vanheede de circulaire economie vorm te geven. “We willen ook vooral zelf het goede voorbeeld geven”, legt Vanheede Operations manager Tom Maroy uit. “Wat we doen, proberen we zo duurzaam mogelijk te doen en daar elke dag nog beter in te worden.”
Een mooi voorbeeld is de site in Rumbeke waar er al jaar en dag onder meer restafval van bedrijven verwerkt wordt. Maroy: “De nieuwe Vlarema regels vragen om nog meer fracties uit te sorteren. Het traditionele werk met de kraan volstaat niet meer om aan die eisen tegemoet te komen. Daarom hebben we beslist om hier een state-of-the-art sorteerlijn te bouwen die een achttal afvalstromen scheidt.” Die zal op termijn 100.000 ton bedrijfsrestafval verwerken. Voorlopig passeert er ook nog eens 45.000 ton pmd-residu op om alle mogelijke grondstoffen te recupereren. “Door zuiverdere fracties uit te sorteren, kunnen andere Vanheede sites of externe verwerkers met onze recycables hoogwaardigere toepassingen realiseren. We gaan kringlopen gaan sluiten”, is Maroy overtuigd.
Om de nieuwe lijn te voeden rekent Vanheede sinds de opstart in februari op een Sennebogen 825 E. Een logische, duurzame keuze. “We willen af van CO2-uitstoot in al onze activiteiten. Van de inzameling tot de verwerking. Zo willen we tegen 2030 20% van onze vrachtwagens elektrisch laten rijden”, verduidelijkt Maroy. In Rumbeke voorziet Vanheede daarenboven al in een groot deel van zijn energiebehoefte door het biogas dat vrijkomt om te zetten in elektriciteit en warmte. Met een warmtenet deelt het die ook voor de spuitcabines van zijn buurbedrijf Dewulf. “Aangezien we hier een stationaire kraan nodig hadden, was de keuze voor elektrisch dus snel gemaakt. We proberen duurzaamheid doorheen onze hele bedrijfsvoering door te trekken. Dat had het bijkomende voordeel dat er geen uitstoot in de productiehal vrijkomt, want het welzijn van onze mensen staat op één”, vult Maroy aan.
Vanheede had dus zijn huiswerk gemaakt. Ook wat het merk betreft. Vanheede Fleet supervisor Lucas Ossieur: “Bij bezoeken aan gelijkaardige installaties hadden we de Sennebogens al aan het werk gezien. We wisten wat ze konden en dat ze een heel interessante total cost of ownership neerleggen. Tot 40% lager dan een klassieke dieselmotor, onder meer dankzij de langere levensduur en lagere onderhoudskosten. En aangezien leverancier SMT hier al kind aan huis is met onder andere Volvo wielladers zijn we bovendien verzekerd van een goede service. Belangrijk want het gaat toch om een kritische asset. We kunnen de aanvoer wel even overbruggen, maar de kraan moet toch altijd zo snel mogelijk weer up and running zijn.”
En dat doet ze vooralsnog puik. Sinds haar introductie in februari heeft ze al meer dan 1.000 bedrijfsuren op de teller, zonder noemenswaardige problemen. “De grote test moet nog komen”, lacht Maroy, “we schalen nu op naar twee ploegen. In januari zelfs drie. Maar ik heb er alle vertrouwen in. Acht mensen werden door SMT opgeleid om er mee te werken en om er het dagelijks onderhoud aan uit te voeren. We roteren namelijk het werk met de wielladers, bandenkranen en Sennebogen. Zo wordt het nooit eentonig.” De cabine kreeg overigens alle mogelijke opties mee om er zo goed en zo veilig mogelijk mee te werken. “Eerst en vooral door de hogere positie voor een optimaal zicht op de vullijn. Daarnaast staat ze onder overdruk en wordt de toevoerlucht met een hepa filter gefilterd (om de gezondheid van de kraanoperator te garanderen). Ten derde is ze uitgerust met pantserglas voor het geval er een explosie zou zijn. Met de hele problematiek rond lachgascilinders, zijn dat zaken die we meenemen in beslissingen”, voegt Ossieur toe.
Neem dan rechtstreeks contact op met SMT Belgium NV/SA.
Contact opnemen