Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Groene prestaties door rode krachtpatsers

Groene prestaties door rode krachtpatsers

‘Krachtige, milieuvriendelijke alternatieven voor diesel heftrucks’

Na de eerdere introductie van de X20 – X35 volledig elektrische heftruck, presenteerde Linde Material Handling in de laatste week van april een grotere broer: de Linde X35 – X50. Met een laadvermogen van 3,5 tot 5 ton een uitermate geschikte heftruck voor de recyclingbranche. “Qua kracht en performance doet deze machine absoluut niet onder voor trucks met een verbrandingsmotor”, zegt productspecialist bij Motrac, Tino van Essen. 

“Ook voor deze nieuwe truck geldt, dat hij het beste van twee werelden combineert: het vermogen van verbrandingsmotortrucks en de emissieloosheid van elektrische trucks”, gaat Van Essen verder. “We noemen hem daarom een zogenoemde ‘crossover’ truck, vandaar ook de aanduiding ‘X’ in de type­naam. Dat zijn heftrucks die 100% elektrisch zijn, maar qua rijsnelheid en acceleratie gelijk zijn aan heftrucks op diesel of lpg. Bovendien kunnen ze vanwege hun hogere bodemvrijheid en een langere wielbasis ook op moeilijker berijdbare plekken en ruwe ondergronden rijden – zoals een recyclewerf. Dit in tegenstelling tot de ‘E’-serie. Die is eveneens elektrisch, maar is vooral bedoeld voor binnengebruik.” 

De Rode Reus.

Terug naar de fonkelnieuwe X35 – X50. Die hebben een asynchroonmotor in de plus-uitvoering. “Dus met extra magneten die maken dat de machine sneller op gang komt en een hogere eindsnelheid heeft”, legt Van Essen uit. “Vergelijkbaar met de aandrijving van een Tesla.”  De elektrische heftrucks hebben zowel links als rechts een rijmotor met traction control en voor het heffen is er een eigen hefpompmotor.

Lithium-ion

De Linde X-serie is standaard uitgerust met lithium-ion batterijen. Lithium-ion betekent langer rijden, maar korter laden én de mogelijkheid van tussentijds laden. Dus in het geval van lange shifts met wissels of juist hele korte shifts is een lithium-ion (Li-ion) batterij te prefereren boven een loodzuur batterij, zeker voor de recyclingbranche. De adviseurs van Motrac kunnen met een speciale, door Linde ontwikkelde, energie-tool klanten heel goed uitleggen waar het omslagpunt ligt en welk systeem voor hen de beste optie is.” 

Linde X45 manoeuvreert eenvoudig op oneffen ondergrond door hogere bodemvrijheid en een langere wielbasis.

Volgens Van Essen zijn de eerste ervaringen van klanten met de X-serie veelbelovend. “Zeker in combinatie met zonnepanelen en een beetje slim laden is erg veel besparing mogelijk op energiekosten. Daarbij kent een elektrische motor geen onderhoud en dus minder stilstand. Bovendien is het veel stiller en dus aangenamer werken.”  

De elektrificering van hun heftrucks valt bij Linde onder de noemer ‘Green Performance’. Dat programma varieert van krachtige trucks voorzien van lithium-ion batterijen en de eerste zelf ontwikkelde brandstofcel tot oplossingen voor het laden van batterijen en energiebeheer, HVO-brandstoffen, software ondersteunde adviezen en batterijrecycling.

De X-serie van Linde is in Nederland op de vertrouwde manier via Motrac verkrijg­baar. Motrac is sinds 1954 totaalaanbieder van interne logistiek en exclusief importeur van Linde hef- en magazijntrucks. 

Rode Reuzen

Met de introductie van de X35 – X50 zet Linde een volgende belangrijke stap in de elektrificatie van zijn heftruckvloot. Vorig jaar presenteerde het bedrijf niet alleen de X20 – X35, maar ook de echt zware machines met een capaciteit van 10 tot 18 ton. Die elektrische E100 – E180 zware trucks van Linde, de ‘Red Giants’, zijn de krachtigste in hun klasse. Deze heavy trucks combineren de power van dieselvoertuigen met de duurzame, stille en dynamische rijstijl van elektrische trucks. De zware trucks transporteren en stapelen lasten tot 18.000 kg. Voor alle trucks van Linde is nu een elektrisch aangedreven variant beschikbaar. 

Batterijrecycling

Linde MH heeft daarnaast een belangrijke stap gezet op het gebied van batterijrecycling. In de toekomst zal een strategische samenwerking met het bedrijf Li-Cycle zorgen voor een milieuvriendelijke terugwinning van materialen voor alle geleverde lithium-ion batterijen. “Hierdoor kunnen de batterijen aan het einde van hun levensduur zodanig worden gerecycled dat tot 95% van de grondstoffen wordt teruggewonnen en zullen worden hergebruikt.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten