Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Slimmer naar afval kijken
Viu More helpt gasflessen, vuurwerken, batterijen … en andere gevaarlijke producten die niet thuishoren in klassieke stromen te detecteren vooraleer ze catastrofes veroorzaken.

Slimmer naar afval kijken

Europa wil tegen 2050 volledig CO2-neutraal zijn. Zonder ons afval weer als grondstoffen te gebruiken en alle emissies die met virgin grondstoffen gepaard gaan uit te sparen, zullen we het echter niet redden. Onze sector moet dus vooral blijven doen wat ze doet, maar zal tegelijk nieuwe concepten moeten omarmen om die radicale transitie voor alle producten waar te maken. In deze rubriek stellen we u graag voor aan bedrijven, technieken en mensen die deze weg al ingeslagen zijn. Viu More helpt recyclingbedrijven veiliger en efficiënter worden met een fusie van sensoren, camera’s en artificiële intelligentie.

Viu More beschikt over de tools en intelligentie om recyclingbedrijven veiliger en efficiënter te laten werken.

Zelfs technologie op het scherpst van de snee is een verhaal van mensen. Toen Jan Meynen in Viu More stapte was er wel een prachtige oplossing ontwikkeld, maar waren er nog geen toepassingen voor. “Te mooi om teniet te laten gaan, dus stapte ik zelf mee aan boord. Per toeval leerde ik iemand kennen van Renewi. Ze hadden net een brand gehad op de site in Houthalen. Of die artificiële intelligentie waar ik mee bezig was, hen niet zou kunnen helpen?.” Hij antwoordde in ware Pipi Langkous traditie: we hebben dat nog nooit eerder gedaan, dus ik denk wel dat het lukt. Het vizier van Viu More werd sindsdien scherp gesteld op recycling. De bal ging aan het rollen.

Veiligheid en efficiëntie verhogen

Met zijn technologie richt Viu More zich op twee pijlers. “Enerzijds alles dat te maken heeft met veiligheid. We helpen gasflessen, vuurwerken, batterijen … en andere gevaarlijke producten die niet thuishoren in klassieke stromen te detecteren vooraleer ze catastrofes veroorzaken. Anderzijds gebruiken we onze inzichten in materialenstromen om de efficiëntie op te drijven. Is er genoeg volume of dreigen er opstoppingen? Gaat het wel om de juiste materialen? Waar kan het beter? We beschikken over de tools en intelligentie om recyclingbedrijven veiliger en efficiënter te laten werken”, vat Meynen het samen. Dat bewijst het vandaag al bij klanten in zes landen. 

Het is een wereld van stof, trillingen en vocht, van ratten en van meeuwen. Je oplossingen moeten effectief kunnen werken in deze omstandigheden.

Data om te objectiveren en informeren

Voor Meynen zijn data cruciaal in het grotere maatschappelijke verhaal. “Zonder objectieve cijfers, kan je niet het juiste kader creëren. Het afvalbeleid is ontstaan vanuit een heel concrete problematiek: waar kunnen we naartoe met die enorme volumes die er zijn en die nog toenemen? Sociale, economische en ecologische uitdagingen waar de recyclingindustrie een antwoord op gevonden heeft. Je hebt technologie nodig om te objectiveren en te informeren. De komst van artificiële intelligentie voegt daar een nieuwe dimensie van mogelijkheden aan toe. Als je met het menselijk oog vanop 11 m hoog naar afval kijkt, dan is dat een te grote verscheidenheid en complexiteit. Wij doen dat met een fusie van camera’s, sensoren en artificiële intelligentie. Die kunnen in die duizenden objecten wel de gasfles herkennen.”

Juiste kader

Maar artificiële intelligentie alleen zal het niet doen. “Je moet ook het juiste industriële kader aanleren. Om het weer over die gasfles te hebben: vind je ze op een transportband terug dan moet je anders reageren dan als ze de shredder ingaat. Louter detectie is onvoldoende.” Tweede aandachtspunt, de robuustheid van de oplossingen. “Mijn team en ik hebben altijd veiligheidsschoenen en een helm aan bij klantenbezoeken. Het is een wereld van stof, trillingen en vocht, van ratten en van meeuwen. Daar moet je allemaal rekening mee houden als je software voor de recyclingindustrie ontwikkelt. Je oplossingen moeten effectief kunnen werken in deze omstandigheden. Onze jaren voorsprong daarin zijn wat dat betreft een zegen.”

Viu More gebruikt een fusie van camera’s, sensoren en artificiële intelligentie. Die kunnen in die duizenden objecten wel de gasfles herkennen.

Anders naar afval kijken

Wat zijn dan de volgende stappen voor Viu More? “De technologie hebben we en de referenties waarin ze zich bewezen heeft. De mensen en de wilde ideeën om ook in de toekomst relevant te blijven zijn er eveneens. Het is nu de bedoeling om meer tractie te creëren en ons verhaal naar alle relevante bedrijven in binnen- en buitenland te brengen. Op een eerlijke en duurzame manier. We kunnen geen 100% veiligheid garanderen, maar het zit wel diep in onze missie geworteld dat we recyclingbedrijven willen helpen verhinderen dat er iets misloopt. De hele wereld is gebaat met een goed, veilig en efficiënt afvalbeheer. Voor mij bestaat afval zelfs al niet meer. Ik zie alleen maar nieuwe grondstoffen liggen op zo’n band. We moeten daar met zijn allen meer op die manier naar leren kijken.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten