Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Samen met de afval- en recyclingsector naar een warm, welvarend en duurzaam Vlaanderen

Samen met de afval- en recyclingsector naar een warm, welvarend en duurzaam Vlaanderen

In de nacht van vrijdag 27 september op zaterdag 28 september kondigden N-VA, Vooruit en cd&v het nieuwe Vlaamse Regeerakkoord aan met de titel ‘Samen werken aan een warm en welvarend Vlaanderen’. Denuo verwelkomt de nieuwe beleidsinitiatieven en ziet dit akkoord als een stap in de juiste richting voor de verdere verduurzaming en ontwikkeling van de Vlaamse recyclingindustrie.

Het regeerakkoord bevat specifieke initiatieven die de sector verder zullen versterken en bijdragen aan een circulaire economie:

  • Circulair materialenbeleid en afvalvermindering
    Vlaanderen blijft inzetten op afvalpreventie, hergebruik en hoogwaardige verwerking van afvalstromen. Er wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een Vlaamse strategie voor grondstoffen- en afvalpreventie in het kader van de Europese Critical Raw Materials Act. Dit moet de beschikbaarheid van grondstoffen waarborgen en de materialenvoetafdruk van Vlaanderen verder verminderen.
  • Innovatie en recyclingcapaciteit
    Vlaanderen bevestigt zijn positie als recyclinghub in Europa door te investeren in nieuwe recyclingtechnologieën en strategische recyclingfaciliteiten. Ook de productie van biogas en biomethaan wordt verder ondersteund.
  • Beperking drempels einde afvalstatuut
    Vlaanderen evalueert de procedure voor grondstofverklaring en werkt eventuele drempels weg. Vlaanderen zal een level playing field bewaken tussen primaire en secundaire grondstoffen en werken binnen Europa aan een eenvormig kader in functie van export.
  • Uitbreiding producentenverantwoordelijkheid
    Het akkoord voorziet een uitbreiding van de producentenverantwoordelijkheid naar nieuwe waardeketens, zoals textiel en PFAS-houdende producten. Daarnaast wordt er samengewerkt met andere gewesten en het federale niveau om een sectorfonds op te richten ter financiering van schade door zorgwekkende stoffen.
  • Aanpak Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS)
    Het PFAS-actieplan en het Plan Zeer Zorgwekkende Stoffen worden omgezet in concrete acties, met een risico-gebaseerde aanpak die bedrijven, mens en milieu in evenwicht houdt.

Kanttekeningen

Denuo onthaalt de plannen van de nieuwe Vlaamse Regering over het algemeen positief. De federatie roept wel op tot een brede maatschappelijke samenwerking voor de aanpak van zeer zorgwekkende stoffen. De uitdagingen van deze stoffen gaan verder dan de afval- en recyclingsector en vragen om een integrale aanpak met medewerking van de hele samenleving. Daarnaast willen we ook de noodzaak benadrukken om over de gewestgrenzen heen een gedeelde visie voor de veilige berging van reststromen in zogenaamde ‘safe sinks’. Zelfs met doorgedreven investeringen in nieuwe recyclingtechnologieën zullen recyclingprocessen nog steeds residu’s produceren die niet herbruikbaar/recyclebaar zijn. Voor die residu’s zullen safe sinks nodig blijven. Zo niet dreigen strategische recyclingfaciliteiten naar het buitenland te verhuizen. Vanuit Denuo reiken we de regeringspartners de hand om samen werk te maken van deze kanttekeningen en om samen de positie van Vlaanderen als koploper in de recyclingsector en de circulaire economie verder te versterken. Samen maken we werk van een warm, welvarend en duurzaam Vlaanderen.

Nieuwe regering met negen ministers

Vlaanderen vangt de nieuwe legislatuur aan met negen benoemde ministers:

  • Matthias Diependaele (N-VA): Minister-president van de Vlaamse Regering en minister van Economie, Innovatie en Industrie, Buitenlandse Zaken, Digitalisering en Facilitair Management;
  • Melissa Depraetere (Vooruit): Viceminister-president van de Vlaamse Regering en minister van Wonen, Energie en Klimaat, Toerisme en Jeugd​;
  • Ben Weyts (N-VA): Viceminister-president van de Vlaamse Regering en minister van Begroting en Financiën, Vlaamse Rand, Onroerend Erfgoed en Dierenwelzijn​;
  • Hilde Crevits (cd&v): Viceminister-president van de Vlaamse Regering en minister van Binnenland, Steden- en Plattelandsbeleid, Samenleven, Integratie en Inburgering, Bestuurszaken, Sociale Economie en Zeevisserij​;
  • Zuhal Demir (N-VA): Minister van Onderwijs, Justitie en Werk;
  • Caroline Genez (Vooruit): Minister van Welzijn en Armoedebestrijding, Cultuur en Gelijke Kansen;
  • Jo Brouns (cd&v): Minister van Omgeving en Landbouw; 
  • Annick De Ridder (N-VA): Minister van Mobiliteit, Openbare Werken, Havens en Sport;
  • Cieltje Van Achter (N-VA): Minister van Brussel en Media.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten