Sinds donderdag 12 maart hebben de federale en gewestelijke overheden in ons land verschillende maatregelen ingevoerd om de verspreiding van het coronavirus in ons land te beperken. Die maatregelen hebben het dagelijkse leven danig door elkaar geschud. Niet alleen voor de burgers, maar ook voor de bedrijven.
Voor onze sector was er een speciale rol weggelegd in deze crisis. De verschillende Belgische overheden hebben de afval- en recyclagesector snel als essentiële sector erkend, waardoor we onze dienstverlening moesten blijven verzekeren om te vermijden dat er binnen deze crisis een nieuwe sanitaire crisis zou ontstaan.
Daarnaast kwamen er ook een heel aantal maatregelen die een directe economische impact hadden op de bedrijven in onze sector. Denk maar aan de sluiting van de de recyclageparken, de tweedehandswinkels en de schroothandelaars, en ook de verschillende maatregelen die landen binnen en buiten Europa invoerden, waardoor de in- en afvoermogelijkheden voor heel wat van onze leden wegvielen. En dan hebben we het nog niet over de eenzijdige beslissing van Bebat om de inzameling van batterijen te stoppen, de opschorting van de inzameling van AEEA door Recupel, of het opdrogen van een deel van de vergoeding van Fost Plus.
Het go4circle team heeft in deze crisis sterk werk geleverd. De ploeg stond dag in dag uit in nauw contact met de regionale overheden, administraties en andere relevante stakeholders om de belangen van haar leden te behartigen. Zo werden onze eisen mee in rekening genomen bij de heropening van de recyclageparken in Vlaanderen en Wallonië, werden de paritaire comités van onze sector mee opgenomen in de lijst van essentiële dienstverleners, enzovoort.
Bovendien slaagde de federatie erin alle voor onze sector relevante informatie snel te delen. Go4circle zette hiervoor op zijn website een dossier op waarin ze alle pertinente informatie over deze Covid-19 crisis bundelt en regelmatig updatet.
Tot slot heeft de federatie meerdere keren de media gehaald over verschillende dossiers zoals de heropening van de recyclageparken en de oproep om onze arbeiders te steunen.
Via al dit harde werk is de federatie erin geslaagd om het belang van de Belgische afval- en recyclagesector op het voorplan te houden en bij verschillende stakeholders te onderstrepen. En dat zullen we ook blijven doen, zodat we ook na de crisis een essentiële sector blijven.