Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Water uit organisch afval
Guilliams Green Power uit Boutersem heeft altijd met een blik vooruit en een hart voor de omgeving gewerkt.

Water uit organisch afval

Guilliams Green Power uit Boutersem haalde eerder de pers (en dit vakblad) met de installatie van een laadpaal. Een die niet zomaar op groene stroom werkt, maar rechtstreeks uit de biogasinstallatie van Guilliams tankt. Korter kan de keten niet voor elektrisch rijden. Een project waarmee het in eerste instantie wilde teruggeven aan de lokale gemeenschap. Dat typeert ook het Waste2Water project. Daarmee recyclet Guilliams digestaat naar loosbaar water voor eigen gebruik. Het overschot aan water helpt land- en tuinbouwers in de buurt om periodes van droogte te overwinnen.

Guilliams Green Power heeft altijd met een blik vooruit en een hart voor de omgeving gewerkt. Nog voor stikstof een prangend item was, ging het bedrijf al op zoek naar manieren om het digestaat uit zijn vergistingsinstallatie duurzaam te behandelen. Dat resulteerde in een waterzuiveringsinstallatie die stikstof eruit kan halen. Vandaag, met een vergistingscapaciteit van 90.000 ton, goed voor de productie van 3,825 MWh aan groene warmte en 2,8 MWh aan groen stroom, is dat geen overbodige luxe. Daarom werd alweer een stapje verder gegaan door eerst het fosfor en later ook het kalium te recycleren in een waardevolle meststof. “We streven ernaar om onze installaties eigenlijk volledig off-grid te exploiteren”, duidt zaakvoerder Rohald Guilliams. “Logisch voor energie, daar we energieproducent zijn. Als waterproducent creëren we nu ook een enorme zekerheid naar watervoorziening voor onze eigen bedrijfsprocessen alsook voor de watervoorziening van de omgeving.”

Driemaal duurzaam

Deze innovatie past perfect binnen Guilliam’s ambitie om naar 100% circulariteit te evolueren. “Eigenlijk hebben we van de nood driemaal een deugd kunnen maken. Organisch afval transformeren we in energie. We recyclen vervolgens nutriënten naar een waardevolle meststof. Die meststof wordt afgevoerd naar gebieden waar er een tekort is en waar men bijgevolg vragende partij is. Als derde stap maak je van afval water waardoor de keten helemaal gesloten is. Elke grondstof wordt gerecycled naar een nieuwe bouwsteen en tegelijkertijd lossen we het stikstofprobleem in Vlaanderen op. Dat kan toch tellen als innovatie”, vertelt hij trots.

Van digestaat naar loosbaar water

Hoe gaat dit allemaal in zijn werk? Een centrifuge scheidt het digestaat uit de navergister in een dikke en dunne fractie. De dikke fractie bevat vooral fosfor gekenmerkt door de hoge organische droge stof en krijgt een tweede leven als bodemverbeterend middel. De dunne fractie gaat door twee beluchtingstanks waar door middel van denitrificatie nitraat wordt omgezet in stikstofgas (N2). Stikstofgas, het hoofdbestanddeel van de lucht die we allemaal inademen, is onschadelijk en niet vervuilend wanneer het in de atmosfeer terecht komt. “Dat effluent filteren we verder. Het zogeheten UF-concentraat keert terug naar de beluchtingstanks, wat overblijft krijgt een behandeling met omgekeerde osmose om alle zouten en kleur er uit te halen. Het resultaat is loosbaar water.”

200.000 liter water per dag

Guilliams Green Power blijft oneindig recirculeren met dit water, daar het steeds een nuttige toepassing in het bedrijfsproces kent. “Zo maken we per dag 200.000 l water, dat voldoet aan de strengste lozingsnormen.” Het water wordt onder meer zelf gebruikt voor de aanmaak van polymeer mengsels, het wassen van ammoniak, allerhande geurcomponenten en/of fijn stof in biologische luchtwassers, schoonmaak … Ondertussen heeft Guilliams ook verschillende grondstofverklaringen op zak waardoor het ‘overschot’ naar lokale land- en tuinbouwers kan in periodes van droogte of in de winter om de knoppen te beschermen tegen vrieskou. Verder kan het water ook gebruikt worden in betoncentrales, allerhande toepassingen in stofbeheersing en zelfs dienen bij de opmaak van een droogteplan voor lokale gemeenten om lange droogteperiodes te kunnen overbruggen.

100% levergarantie

De geïnstalleerde units kunnen tot 410.000 l per dag aan. Een bewuste keuze. “Dankzij die overcapaciteit ondervangen we eventuele storingen. Zo heb je 100% levergarantie en exploitatiegarantie voor bestaande bedrijfs­processen of afzettoepassingen. We beschikken op onze site ook over de groene energie om deze units inzetbaar te maken voor allerhande waterzuiveringstoepassingen. Wie weet wat de toekomst nog brengt?” Aan groene ambitie ontbreekt het dus zeker niet. De snelheid van innovatie binnen de sector gaat ongezien hard de laatste jaren, maar vaak blijft wetgeving achter om deze ook te implementeren. Guilliams haalt het voorbeeld aan van een lagune die het wilde realiseren met gerecycled water als buffer voor langere droogteperiodes. “Op 1 km van ons bedrijf is er immers een algemeen oppompverbod van kracht. Fruittelers komen hierdoor zwaar in de problemen tijdens de zomermaanden. Ons water kan dus een match made in heaven zijn voor de lokale land- en tuinbouwsector en zelfs voor overheden om een droogteplan op te zetten.”

Wereld op zijn kop

Lokale natuurverenigingen zien de ondergrondse pijpleiding en het waterbekken echter als een industrialisering van het landschap. “Als je weet dat het huidig natuur- en landschapsbeheer gericht is op vernatting, en dus de grondwaterstand doelbewust in een gebied te verhogen, dan is dat de wereld op zijn kop.  Hoezeer de politiek en de media ook de mond vol hebben van duurzaam waterbeheer, lopen er nog veel mooie initiatieven  in Vlaanderen vast in vergunningstrajecten. Daartegenover staat wel een enorme interesse elders in Europa en het Midden-Oosten in de Waste2Water technologie. Hopelijk komt er een ommekeer deze legislatuur en gooien we het kind met het badwater niet weg in Vlaanderen”, besluit Guilliams.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten