Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Recycling van PU-spuitbussen
Het PUre project heeft inmiddels al meer dan 22.750 spuitbussen opgehaald, goed voor 4,5 ton afval dat nu een tweede leven krijgt.

Recycling van PU-spuitbussen

4,5 ton afval gered van verbrandingsoven

Enkele jaren geleden stapte Wienerberger naar Valipac met de vraag om een inzamelsysteem voor PU-spuitbussen op het getouw te zetten. Dit gaat immers om gevaarlijk afval, dat verplicht apart moet worden ingezameld en niet thuishoort bij het PMD of het restafval. Maar waar kunnen ze er op de bouwwerf dan wel mee naartoe? Het was het begin van het PUre project dat inmiddels al meer dan 22.750 spuitbussen heeft opgehaald, goed voor 4,5 ton afval dat nu een tweede leven krijgt.

“We zijn in 2022 klein begonnen”, opent Valipac projectmanager Wout Mertens. Bij vijf handelaren in bouw­materialen in het Antwerpse – Gedimat De Roover, Kerkstoel Bouwmaterialen, Mattijs, André Celis en Jules Frans Bouwmaterialen – konden aannemers terecht voor gratis zakken van 50 l. Ze konden er tot 25 lege PU-spuitbussen in verzamelen om vervolgens dicht te knopen en gratis in te leveren op diezelfde adressen, waar een gespecialiseerd inzamelaar ze dan kwam ophalen. Een test­project waar Valipac graag zijn schouders onder zette: “Omdat we wisten dat niet alleen Wienerberger met deze problematiek worstelde. Soudal zat met dezelfde vragen en ook aannemers waren op zoek naar een duurzame manier om zich van dit afval te ontdoen. Vandaag landt het nog te vaak waar het niet thuishoort: in de gemengde container waar het verderop in de recyclingketen schade berokkent aan de shredders. Door gebruik te maken van de PUre sorteerzakken kom je als bedrijf de sorteerplicht na en ben je in orde met de wet”, legt Mertens uit.

Door gebruik te maken van de PUre sorteerzakken kom je als bedrijf de sorteerplicht na en ben je in orde met de wet.

90% recyclinggraad

Om te maken dat er enkel PU-spuitbussen in de zakken landen, werden ze voorzien van duidelijke instructies wat er wel en niet in thuis hoort. Mertens: “De medewerker aan de balie voert een bijkomende visuele controle uit. We zijn een samen­werking aangegaan met Vanheede en het Duitse bedrijf PDR voor de verwerking. Die eerste staat in voor de inzameling van de zakken naar een hub. Wanneer er voldoende volume is, leveren ze alles vervolgens af in Duitsland bij PDR. Met hun jaren ervaring met deze afvalstroom, recyclen ze tot 90%: de drijfgassen, de PU, het metaal, de kunststoffen … ze krijgen op die manier allemaal een tweede leven.”

Uitbreiding naar andere provincies

Een project dat succesvol bleek. Andere bouw­hande­laren kwamen ook al aankloppen om in te stappen. Vorig jaar kreeg het testproject daarom uit­breiding naar Oost-Vlaanderen (Santens en Lecot), Henegouwen (Gobert en Bastien) en Brussel (Gobert). “De cijfers stijgen”, vertelt een tevreden Mertens. “Zamelden we in 2023 nog 900 kg in, dan realiseerden we in 2024 al 2,5 ton. Dat er steeds meer groothandels instappen helpt, want aannemers beperken zich zelden tot één. We zien dat er dus steeds meer draagvlak komt. Momenteel is er ook geen alternatief: de PU-spuitbussen die niet in de zakken van het PUre project landen, komen terecht in verbranding. Er zijn nu verschillende ketens ingestapt: zij zullen na een positieve evaluatie verder opschalen naar andere vestigingen.”

Systeem rendabel krijgen

Enthousiasme op alle banken dus. Maar de grootste uitdaging moet nog komen: het systeem rendabel maken. “We willen in eerste instantie ook de andere fabrikanten mee krijgen in het verhaal en dan mogelijke pistes verkennen om het financiële kostenplaatje sluitend te krijgen. Of die bijdrage dan van de producenten of de aannemers moet komen, of van beide, dat zal verder onderzoek moeten uitwijzen. Tegen volgend jaar hopen we meer duidelijkheid te hebben. We weten wel dat we dit testproject laten lopen tot er een volledig systeem op poten staat. PUre heeft iets in gang gezet op de werf. Daarom willen we een oplossing blijven aanbieden.”

Heeft u vragen over dit artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met VAL-I-PAC.

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Telefoonnummer 02 456 83 10 E-mailadres info@valipac.be Website valipac.be

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten