Gezocht: duurzaam staal
De nieuwe regelgeving rond end-of-life vehicles wijst ook uitdrukkelijk naar de autoconstructeurs om meer verantwoordelijkheid op te nemen. Voor Volvo Cars en zijn Circular Economy Manager Ragnar Crona is dat de evidentie zelve. “Volvo heeft een lange geschiedenis in veiligheid. Duurzaamheid wordt een minstens zo belangrijke topic de komende jaren. Het staat in het centrum van alles wat we doen.”
Volvo Cars hoefde daarvoor niet eens te wachten op de nieuwe regelgeving rond end-of-life vehicules. De ambities waren al op scherp gesteld: tegen 2025 moet de helft van de verkoop uit elektrische wagens komen. Daarnaast wil het per wagen een reductie van 40% CO2-emissies halen en reeds 25% recycled content in nieuwe wagens verwerken. Crona: “99% van de emissies in de productie van wagens komt uit de waardeketen. Scope 1 & Scope 2 emissies zijn maar goed voor 0,3 ton CO2. We moeten daarom kijken naar hoe onze grondstoffen worden geproduceerd (18,1 ton CO2) en hoe we tot een duurzamer gebruik over de volledige levensduur (27,9 ton CO2) van de wagen kunnen komen. Maar we zullen ook ons businessmodel moeten aanpassen, dat we niet meer verdienen door meer te produceren. We willen een leidend bedrijf worden in circulair en verantwoord zaken doen. Dat is de missie.”
Crona verwelkomt de nieuwe regelgeving rond end-of-life vehicles met open armen. “Deze richtlijn kan de creatie van circulaire initiatieven voor de automobielindustrie op gang trekken. En die zullen we nodig hebben om onze doelstellingen te halen. De verplichte scheiding van materialen de voorgesteld wordt, zal hopelijk leiden tot meer gerecycleerd materiaal voor onze industrie.” Toch betekent het ook voor Volvo dat het vol aan de bak zal moeten. “Met wat er vandaag voorhanden is, raken we niet aan voldoende materiaal om aan de eisen in verband met gerecycleerde kunststoffen te voldoen. 25% recyclaat gebruiken in de wagen, dat halen we. Maar om met een kwart van die materialen echt de kringloop te kunnen sluiten … dat valt niet te realiseren zonder chemische recyclage. Zelfs niet met monomaterialen. We hebben nog tijd. Als we vijf jaar verder zijn, zal er hopelijk meer materiaal beschikbaar zijn. Een kwestie van investeren.”
Maar de grootste prioriteit voor Volvo Cars? Het vinden van groener staal. “Iedereen heeft het over batterijen. En ja, bij de productie van een elektrische wagen komt 29% van de CO2-emissies uit de batterij. Maar het zal nog jaren duren voor de eerste batterijen terugkomen. We zien genoeg tijd om daar een ketenwerking rond op te zetten. Voor het staal en ijzer in onze wagens (19%) ligt dat anders. Er zijn minder mogelijkheden voor handen om die materialen zomaar te vervangen door een duurzamere variant.” Aan initiatieven geen gebrek. Volvo is in een joint venture gestapt met Northvolt om samen batterijen te produceren en te recycleren. Daarnaast wordt er samen gewerkt met SSAB om een fossielvrij staal te ontwikkelen.
De richtlijn spreekt over een uitgebreide producentenverantwoordelijkheid. Volvo Cars is echter niet zinnens deze uitdaging op eigen houtje te tackelen. “Als elke constructeur zijn eigen materialen terug zelf wil recupereren, zal dat tot heel inefficiënte logistieke processen leiden. Behalve in Zweden misschien waar we het grootste marktaandeel hebben. Neen, we zien meer heil in een ecosysteem, maar hoe dat er dan precies zal uitzien, daar hebben we voorlopig het raden meer. Maar we zijn uiteraard in gesprek met ontmantelaars en recyclagebedrijven om te zien hoe we dit kunnen vormgeven. Circulariteit vraagt om samenwerking.”