NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Nieuw sorteercentrum voor uitgebreid pmd-afval
De vier partners met twee Waalse ministers en Fost Plus tijdens de eerste steenlegging op 5 oktober.

Nieuw sorteercentrum voor uitgebreid pmd-afval

Begin oktober is de eerste spadesteek gegeven voor een nieuw sorteercentrum dat elk jaar 50.000 ton uitgebreid pmd-afval zal uitsorteren in veertien fracties: Val’Up. Dit is het resultaat van een publiek-private samenwerking tussen intercommunales IDEA (Coeur du Hainaut), IPALLE (Picardisch Wallonië en Zuid-Henegouwen) en SUEZ en VANHEEDE. 

Sinds januari 2019 kunnen de Belgische burgers geleidelijk aan meer plastic verpakkingen in hun blauwe pmd-zakken stoppen. Op die manier wil men meer plastic verpakkingen uit het restafval houden om ze vervolgens te kunnen recycleren. Meer verschillende soorten plastic uit elkaar halen, maakt dit echter tot technisch uitdagender werk. CEO van SUEZ Recycling and recovery België Philippe Tychon: “Met Val’Up zullen we deze stap kunnen zetten. Het nieuwe sorteercentrum vervangt op termijn de installatie van Valodec. Het wordt uitgerust met de meest geavanceerde technieken en zal op jaarbasis 50.000 ton pmd-afval kunnen verwerken. Ongeveer 20.000 komt via publieke partners IDEA en IPALLE, de overige 30.000 is gebaseerd op het volume dat SUEZ en VANHEEDE zullen aanbrengen.” Aan deze investering hangt een prijskaartje van meer dan 30 miljoen euro.

Kwaliteit centraal

Kwaliteit staat centraal in dit nieuwe sorteercentrum. “Zoals gevraagd door Fost Plus zullen we met deze installatie veertien fracties kunnen uitsorteren. Ter vergelijking, in Valodec waren dat er nog zeven”, geeft Tychon aan. “Hoe zuiverder de stromen, hoe beter ze kunnen dienen voor de volgende stap in de circulaire keten en hoe minder restresidu er nog overschiet voor verbranding. Wat dat betreft, mogen we Val’Up ook absoluut een evolutief project noemen. Er zullen meer dan 200 types machines in staan. Enerzijds zullen we de informatie die we oogsten uit elke stap, gebruiken om onze eigen processen te optimaliseren. Maar ze zal ook dienen om aan tafel te zitten met de producenten van verpakkingsmateriaal. Om erover te waken dat zij producten maken die recycleerbaar zijn. Anderzijds zullen we deze sorteerlijn kunnen voorbereiden om in de toekomst nieuwe stromen apart te houden, als de markt dat vraagt. Denk bijvoorbeeld aan koffiecaps.”

Het siteterrein van Val’Up in aanbouw.

Samenwerking om complexiteit te beheersen

Het is de bedoeling dat er na de zomer van 2021 kan opgestart worden. In oktober zou er al in twee shiften gewerkt worden, tegen 2022 in drie. Eenmaal op volle kracht zal het nieuwe sorteercentrum werk geven aan een honderdtal medewerkers. “Voor een efficiënte opstart kunnen we putten uit de ervaring die zowel wij, SUEZ, als VANHEEDE al met eerdere installaties hebben opgedaan. Samenwerking zal steeds belangrijker worden in de recyclageketen om de complexiteit te beheersen. In alles wat we doen, willen we daarom de juiste partners aan boord krijgen voor een optimaal resultaat. Wij zien de Val’Up installatie als een belangrijke stap, maar zeker niet de finale, want we willen oplossingen aanbieden voor de volledige keten, van inzameling tot eindproduct. We blijven dus ook inzetten op andere projecten om de stromen die we hier uitsorteren te verwerken. Kunststof blijft een belangrijke stroom voor ons. We zullen misschien niet met elke kunststofstroom aan de slag kunnen gaan, elke speler op de markt zal keuzes moeten maken. Maar er is in elk geval geen gebrek aan ambitie bij SUEZ om zoveel mogelijk plastic een tweede leven te geven”, besluit Tychon.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?