Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Karton als voorbeeldstroom van effectieve inzameling en recycling
Het bedrijf telt ondertussen 25 vaste medewerkers.

Karton als voorbeeldstroom van effectieve inzameling en recycling

Al meer dan 50 jaar geeft Gilgemyn Recycling uit Gullegem papier, karton en plastic folies een nieuw leven. Ontstaan uit de vlasnijverheid in Wevelgem, heeft dit familiebedrijf een sterke groei doorgemaakt. Jaarlijks zamelt het nu zo’n 100.000 ton papier, karton en plastic folies in. Dit maakt Gilgemyn tot een echte specialist in recycling en een waardevolle partner voor tal van industrieën die steeds meer de circulaire weg bewandelen.

Eind jaren 60 besloten de broers Andre en Frans Gilgemyn om de vlasnijverheid achter zich te laten en vol in te zetten op papier. Wim Gilgemyn, huidig zaakvoerder van Gilgemyn Recycling: “Mijn vader en oom zijn kleinschalig begonnen. Ze reden elk met hun vrachtwagen rond en hadden een kleine balenpers. In 1996 ben ik bij het bedrijf gekomen en nam de plaats van mijn oom in.” In 2007 verhuisde het bedrijf naar een nieuw bedrijventerrein, wat een belangrijke mijlpaal was. “De oude site werd te klein en ons bedrijf bevond zich  midden in een woonwijk. Dat was niet langer haalbaar. Door te verhuizen naar Gullegem konden we onze groei bestendigen en verder uitbreiden. Die stap vormde het fundament voor waar we vandaag staan.” Gilgemyn Recycling beschikt nu over een terrein van ongeveer 30.000 m², waarvan 15.000 m² aan overdekte productie- en stockageruimte. Het telt ondertussen 25 vaste medewerkers. Ook de derde generatie is actief binnen het bedrijf. Gilgemyn biedt diverse containerdiensten aan en helpt bedrijven met hun andere afvalstromen, zoals plastiek, hout, metaal en restafval, dat ze naar andere verwerkers brengen. “­Samenwerken met familiebedrijven dragen we hoog in het vaandel”, legt Gilgemyn uit. “Je wisselt niet alleen volumes uit, maar ook ideeën. Je leert van elkaar en inspireert elkaar. Voor familiebedrijven is het steeds belangrijker om de handen in elkaar te slaan, zodat we samen sterker staan”.

Wim Gilgemyn.

Omringd door belangrijke schakels in de keten 

Gilgemyn is door de jaren heen geëvolueerd naar een expert in kartonrecycling. “Hoewel we ook papier en plastic folies verwerken, bestaat 90% van ons volume uit karton”, zegt Gilgemyn. “Het is eigenlijk een zeer logische evolutie, omdat we omringd zijn door vraag en aanbod. Voedingsbedrijven, supermarkten en diverse productiebedrijven uit de regio bieden hun verpakkingskarton aan, terwijl de ons omliggende en Europese papier­fabrieken het karton nodig hebben als grondstof voor hun productie.” De actieradius van Gilgemyn beperkt zich niet alleen tot België en de omliggende buurlanden. Bij afdoende vraag, exporteert het ook naar Azië. Gilgemyn benadrukt de circulariteit van karton als een sleutel tot succes. “Karton is een voorbeeldstroom. Karton selectief inzamelen kregen we met de paplepel mee, in tegenstelling tot de inzameling van andere stromen zoals pmd, die veel later zijn ontwikkeld. Bovendien is een kartonnen doos 100% recyclebaar. Dus je bevindt je per definitie in een duurzame en circulaire omgeving.”

Gilgemyn beschikt over een flinke vloot vrachtwagens en een 1000-tal containers en perscontainers bij diverse klanten.

Transparantie versus administratie 

Gilgemyn kijkt positief naar de toekomst, maar is zich bewust van de uitdagingen die op hen afkomen. Een daarvan is de CSRD-wetgeving. “Als leverancier van tal van grote bedrijven moeten we een duurzame aanpak kunnen aantonen om concurrentieel te blijven. Duurzaamheid zit in ons DNA, maar we willen niet achterop raken. Daarom onderzoeken we actief welke duurzame investeringen we kunnen doen, zoals de elektrificatie van onze interne bedrijfsmiddelen en onze vrachtwagens.” Gilgemyn ziet meer transparantie in de sector als een positieve ontwikkeling. “Maar het mes snijdt aan twee kanten. Die transparantie brengt een enorme hoeveelheid administratie met zich mee, wat voor bedrijven echt een serieuze last kan worden. Dat merken wij nu al. We hopen op een eenduidige aanpak op interfederaal niveau, met één duidelijk platform voor alle rapportage.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten