NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Gescheiden inzameling van bouw- en sloopafval
Sedert 1 juli gelden er nieuwe spelregels voor het inzamelen en verwerken van bouw- en sloopafval.

Gescheiden inzameling van bouw- en sloopafval

Wie bouw- en sloopafval produceert in Vlaanderen, moet dat sedert 1 juli en volgens de  bepalingen van Vlarema 9 gescheiden aanbieden. En hoewel de verantwoordelijkheid om gescheiden in te zamelen aan de bron bij de producent blijft liggen, heeft u als IHM (inzamelaar, handelaar of makelaar) of als verwerker een belangrijke rol te spelen. We zetten de voornaamste verplichtingen op een rijtje. 

Belangrijk om weten, deze regels gelden voor elke IHM van bouw- en sloopafval, ongeacht het volume dat verwerkt wordt. Ook voor wie als vergunde verwerker (gemengd) bouw- en sloopafval op zijn site opslaat of verder verwerkt, zijn ze van toepassing.

Informatieplicht

De taken bestaan er in eerste instantie in om klanten individueel en aantoonbaar te informeren (bijvoorbeeld door in een mail of op een bestelbon te verwijzen naar een website waarin de regels worden toegelicht) over de verplichte gescheiden inzameling en welke fracties de container of bigbag voor gemengd bouw- en sloopafval mag bevatten. Dat moet gebeuren op maat van de klant. De overheid verwacht bovendien dat u de bewijsstukken hiervan minstens vijf jaar bijhoudt. In sommige gevallen is het principe van scheiding aan de bron in verschillende zuivere fracties niet mogelijk. Dan is er sprake van gemengd bouw- en sloopafval. De uitzonderingsvoorwaarden vindt u op de OVAM website.

Visuele controle

De overheid verwacht dat de IHM elke recipiënt gemengd bouw- en sloop­afval controleert op sorteerfouten. Dat gebeurt, wanneer de omstandigheden het toelaten om dit veilig te doen, door een eerste visuele controle van het oppervlak. Zitten er toch nog afvalstoffen in waarvoor een nultolerantie geldt (gevaarlijk afval, AEEA, KGA of asbesthoudende materialen), dan wordt het afval geweigerd. Voor fracties zoals inboedelafval of verpakkingsafval wordt er een non-conformiteit opgesteld en kan de IHM zelf kiezen om dit al dan niet te aanvaarden. Na het uitkiepen op de site van de vergunde verwerker gebeurt er een tweede visuele controle. De verwerker registreert sorteer­fouten in het non-conformiteitenregister en verwittigt de klant. Vervolgens wordt ­alles uitgesorteerd om aan de resultaatsvoorschriften te voldoen.

Overzicht van welke afvalstoffen op een werf kunnen voorkomen en gescheiden moeten worden aan de bron.

Melden non-conformiteiten

Sorteerfouten moeten geregistreerd worden. Ofwel kan dat in het centrale non-conformiteitenregister bij de OVAM ofwel houdt u een eigen register bij op basis van een opgelegd sjabloon. Bij controles kunnen handhavers dit steeds opvragen. Weigering van ophaling moet u steeds expliciet vermelden. Verder is het belangrijk om sorteerfouten terug te koppelen naar de afval­producent. Hou daarvan de nodige bewijzen ter beschikking. Bespreek samen met hem hoe hij in de toekomst kan vermijden dat deze afvalstoffen foutief in het gemengd bouw- en sloopafval belanden.

Apart verwerken van gemengd bouw- en sloopafval

Vergunde verwerkers die zowel gemengd bouw- en sloopafval als ander bedrijfsrestafval uitsorteren, moeten deze stromen steeds in aparte batchen verwerken en uitsorteren. Het sorteerresidu van beide stromen moet ook apart opgeslagen, verwerkt en afgevoerd worden.

Transparantie en samenwerking in de keten

Bij het beheer van gemengd bouw- en sloopafval is het belangrijk dat u kan aantonen dat u de nodige stappen onderneemt om te voldoen aan deze nieuwe regelgeving. Verschillende IHM’s van gemengd bouw- en sloopafval of vergunde verwerkers kunnen samenwerken om aan de voorwaarden te voldoen. In dat geval dient contractueel vastgelegd te worden voor welke vrachten gemengd bouw- en sloopafval de samenwerking geldt, en welke actor de verantwoordelijkheid neemt voor welke verplichting.   

Heeft u vragen over artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met OVAM.

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Adres Stationsstraat 110
2800 Mechelen
België
Telefoonnummer 015 284 284 E-mailadres info@ovam.be Website ovam.be

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?