Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Wereldwijd recyclingprogramma voor betaalkaarten

Wereldwijd recyclingprogramma voor betaalkaarten

Mastercard, één van de grootste betalingsverwerkingsbedrijven ter wereld, lanceert een baanbrekend initiatief om de enorme hoeveelheid betaalkaarten die jaarlijks in omloop zijn, te recyclen. Het doel van het programma is het verminderen van plastic afval door ervoor te zorgen dat uitgegeven kaarten niet eindigen op stortplaatsen.

HSBC in Groot-Brittannië heef de primeur en biedt nu al kaartrecycling aan bij geselecteerde filialen.

De huidige betaalkaart heeft een enorme kracht in het dunne stukje plastic, een microchip die aankopen veilig verwerkt, een draadantenne die door de kaart kronkelt om contactloze transacties mogelijk te maken, een hologram om vervalsers te verslaan en nog veel meer. Het is het resultaat van tientallen jaren innovatie en samenwerking binnen de industrie. Maar één element is grotendeels hetzelfde gebleven – het plastic zelf. De meeste van de 25 miljard kaarten die vandaag de dag in omloop zijn, zijn gemaakt van kunststoffen voor eenmalig gebruik en kunnen niet worden afgebroken. De kaarten laten zich moeilijk recyclen vanwege de metalen en andere materialen die erin verwerkt zijn. Als gevolg daarvan belandt de overgrote meerderheid op stortplaatsen die al verstopt zijn met plastic.

Collectieve inspanning

Om dit tegen te gaan, is volgens Ajay Bhalla, president cyber en intelligence bij Mastercard, een collectieve inspanning nodig. “Dat is onze mantra bij het zoeken naar manieren om onze impact op het milieu te verminderen, waaronder ons recente besluit om het gebruik van duurzame materialen verplicht te stellen voor alle nieuwe betaalkaarten vanaf 2028 en ons werk om de eeuwenoude verschuiving naar digitale betalingen te stimuleren, waaronder ons Digital First-kaartprogramma waarbij kaarthouders volledig kunnen afzien van een fysieke kaart.” Mastercard beweegt naar een toekomst waarin alle plastic kaarten gemakkelijk kunnen worden gerecycled – bij je bank, je winkel op de hoek of je gemeentelijke recyclingcentrum – om een kleine maar betekenisvolle deuk in de plasticvervuilingscrisis te slaan. “De innovatie en samenwerking die hebben geleid tot de betaalkaarten die we vandaag de dag uitgeven, kan en moet worden ingezet om deze op een veilige en duurzame manier te recyclen.”

Mastercard heeft een blauwdruk gelanceerd voor het recyclen van betaalkaarten die over de hele wereld kan worden overgenomen, inclusief inzameling, transport en recycling.

Blauwdruk voor recycling

Mastercard heeft een blauwdruk gelanceerd voor het recyclen van betaalkaarten die over de hele wereld kan worden overgenomen, inclusief inzameling, transport en recycling. “We vragen ons wereldwijde partnernetwerk om ons te helpen dit op te zetten en beginnen in Groot-Brittannië met HSBC, dat nu kaartrecycling aanbiedt bij geselecteerde filialen”, zegt Ajay. “Kaarthouders kunnen hun vervallen betaalkaarten inleveren in beveiligde, speciale inzameldozen in de bankkantoren. Voor extra gemoedsrust worden de kaarten in de inzameldoos versnipperd, zodat er geen kaartgegevens kunnen worden gestolen, en de ingebouwde chip wordt vernietigd. Het versnipperde afval wordt vervolgens naar onze recyclingpartner verzonden. Voor het Verenigd Koninkrijk is dit TerraCycle, dat al meer dan 20 jaar moeilijk te recyclen producten aanpakt, van tandpastatubes en mascarabuisjes tot waterfilters en koffiepads. Het versnipperde kartonafval wordt vervolgens gescheiden en het plastic wordt omgevormd tot pellets en poeders die opnieuw kunnen worden gebruikt voor andere producten.”

Inmiddels zijn er wereldwijd al 235 miljoen Mastercard-kaarten uitgegeven die gemaakt zijn van goedgekeurde gerecyclede, recyclebare en bio-hulpmaterialen.

Oceaan- en bioplastic

Sinds 2018 onderzoekt DigiSec Lab in Noord-Engeland in opdracht van Mastercard manieren om plastic kaarten te recyclen en duurzamere kaarten te ontwikkelen door hun fysieke en chemische samenstelling onder de loep te nemen. “We kijken ook naar de hoeveelheid energie, koolstofuitstoot en afval bij de productie van de kaarten. De kaarten die voldoen aan onze strenge normen voor een duurzame kaart verdienen onze badge van goedkeuring als milieuvriendelijke kaart. Sinds 2021 hebben meer dan 403 financiële instellingen en fintechs uit 92 landen zich aangesloten bij onze reis naar een duurzamere manier van betalen door 235 miljoen Mastercard-kaarten uit te geven die gemaakt zijn van goedgekeurde gerecyclede, recyclebare en bio-hulpmaterialen, waaronder gerecycled oceaanplastic of bioplastic gemaakt van suiker of maïs. Het stimuleren van de evolutie van de betaalkaart naar een duurzamere toekomst is de volgende – en noodzakelijke – stap. We roepen alle kaartuitgevers op om met ons samen te werken aan de recycling van vervallen kaarten.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten