In heel Nederland zetten zo’n 30.000 medewerkers zich dagelijks in voor het inzamelen van afval, het draaiende houden van milieustraten (recyclingparken), het schoonhouden van onze straten, plantsoenen en riolen, het vervoeren van ons afval en het recyclen en verwerken ervan. In een serie artikelen geeft de Vereniging Afvalbedrijven deze AfvalHelden een gezicht. Maak kennis met Sandra Smeets en Dennis Leenders.
Sandra Smeets is weegmeester bij Afvalzorg in Maastricht. Ze neemt alle voorkomende werkzaamheden bij de weegbrug voor haar rekening: het in- en uitwegen van vrachten en de bijbehorende administratie, een deel van de planning, het bewaken van de veiligheid op het terrein en de voorcontrole van de facturen. Smeets: “Ik hou van mijn werk en heb iedere dag goeie zin. Het is afwisselend en er is altijd wat te doen. Wel moet ik in de gaten houden dat ik mezelf niet voorbijloop en op tijd mijn rust pak.” Die rust vindt ze onder meer door met haar motor eropuit te trekken, een toertochtje door de Eifel of het Limburgse heuvelland. “Afvalzorg is een goede werkgever die ik iedereen kan aanbevelen, maar ik blijf dit werk niet tot mijn pensioen doen.” Smeets wil samen met haar man dingen ondernemen nu het nog kan. “Als we daardoor minder inkomsten hebben, dan is dat maar zo. Geluk en gezondheid gaan voor alles.”
Dennis Leenders, medewerker Logistiek bij de afvalenergiecentrale Twence in Hengelo: “Elke dag ga ik met plezier naar mijn werk. Ik kan het zelfstandig uitvoeren en geen dag is hetzelfde.” Naast werken op de kraan, waarbij afvalstromen worden gemengd, houdt Leenders administratie bij, controleert hij of het aangeboden afval aan de eisen voldoet en doet hij veel ‘verladingen’. “We ontvangen hulpstoffen voor het verbrandingsproces die we opslaan. En we verladen grondstoffen die ergens anders gebruikt worden.” Lachgascilinders in het afval vormen momenteel een groot probleem. Leenders en zijn collega’s voeren visuele controles uit om cilinders uit het afval te vissen. “Als proef kunnen inwoners cilinders nu anoniem en veilig inleveren bij afvalbrengpunten. Ze krijgen er 5 euro voor. Dat is een succes.” Hoe bevlogen ook over zijn werk, er is nog een leven buiten het afval. Leenders vindt het leuk om robuuste meubelstukken te maken. “Maar de laatste tijd komt het er niet meer zo van. Ons dochtertje van vier gaat voor.”
De artikelen van deze serie zijn te vinden op www.verenigingafvalbedrijven.nl