NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Trading activiteit erbij helpt schroothandel toekomstbestendig maken
Filip Vyverman en Sanne Nieulandt. Al drie generaties land is Nieulandt Recycling de schakel in de recyclage van metalen

Trading activiteit erbij helpt schroothandel toekomstbestendig maken

Een daarvan is Nieulandt Recycling uit Aalst. Als inzamelaar en verwerker van ferro- en non-ferro metalen kiezen ze resoluut voor een transparante aanpak. Sinds kort wagen ze zich als Tanera Metals ook op de tradersmarkt. 

Al drie generaties land is Nieulandt Recycling de schakel in de recyclage van metalen. Wat onder Alfons Nieulandt begon als een ronde met paard en kar na de Tweede Wereldoorlog om oude metalen en lompen te verzamelen, groeide onder zoon Jean-Pierre verder uit tot een bloeiend bedrijf dat allerhande afvalstromen een nieuw leven gaf. Sinds 2011 houden kleindochter Sanne Nieulandt en echtgenoot Filip Vyverman de teugels in handen. “Zij houdt zich bezig met alles administratie, ik leg me meer toe op de operationele leiding. Samen met acht medewerkers verwerken wij nog steeds oude metalen allerhande. In het begin van de jaren 2000 hebben we onze activiteiten teruggeplooid op metaal. Het was immers steeds moeilijker concurreren tegen enerzijds de schaalgrootte van de grote kleppers en anderzijds de wetmatigheden die gelden voor eenmanszaken”, vertelt Vyverman.

Nieulandt beschikt nog over voldoende uitbreidingsmogelijkheden op het terrein om de capaciteit zelfs te verdubbelen.

Transparant zaken doen

Maar wat ze doen, doen ze dan meteen heel goed en vooral heel open. Jaarlijks gaat het om een volume van 15.000 ton ferro en non-ferro metalen. “Wij stoppen ons niet weg achter hoge muren. Integendeel, toen we in 2011 naar dit terrein verhuisden, wilden we een gebouw neerzetten dat aansluit bij onze transparante manier van zaken doen. We doen alles zoals het hoort, of het nu gaat over juridische, fiscale of milieuaspecten.” Met deze aanpak wil Nieulandt zijn steentje bijdragen tot het oppoetsen van het blazoen van de schroothandel. “Toen ik twintig jaar geleden in deze sector rolde, schrok ik ervan hoe negatief er naar ons werd gekeken. Alsof ze automatisch bedrogen zouden uitkomen. Door onze open aanpak willen we tonen dat we recht in onze schoenen staan. Je voelt wel dat er beterschap komt in dat imago. De overheid heeft er veel aan gedaan om de netten fijnmaziger te maken. En ook door vele bedrijven waait er een nieuwe wind. Dat laat het beste verhopen voor de toekomst.”

Balanceren op een slappe koord

Nieulandt Recycling kijkt voortdurend vooruit. Vyverman: “We hebben enkele jaren geleden de strategische oefening gemaakt om te zien hoe we onze activiteiten toekomstbestendig konden maken. Recycleren is een investeringsintensieve business, maar tegelijkertijd is menselijk kapitaal ons hoogste goed. Dat maakt dat we op een slappe koord dansen tussen kosten en opbrengsten. En hoe zal de wereld van morgen eruit zien? Gaan we nog in metaal stukken produceren of wordt alles kunststof? En blijft er nog productieafval over voor ons, als iedereen zijn best doet zo efficiënt mogelijk te werken? Ik ben ervan overtuigd dat de volumes zullen dalen de komende jaren, maar als we zonder oogkleppen en met open blik naar de veranderende wereld blijven kijken, kunnen we zeker blijven werken. Er zit nog toekomst in onze branche. Maar misschien wel op een andere manier. Of met andere stromen. We hebben in elk geval nog voldoende uitbreidingsmogelijkheden op ons terrein om de capaciteit zelfs te verdubbelen. ”

“Wij stoppen ons niet weg achter hoge muren. Integendeel, toen we in 2011 naar dit terrein verhuisden, wilden we een gebouw neerzetten dat aansluit bij onze transparante manier van zaken doen.”

Van inzamelaar naar trader

Om zich deels al voor te bereiden op die toekomst werd eerder dit jaar samen met Vincent Gobert Tanera Metals uit de grond gestampt. “Met Tanera Metals zullen we actief zijn als trader in non-ferro metaal. Een wereld die Vincent op zijn broekzak kent”, vertelt Vyverman. “En dat is nodig want de meeste verwerkers waar onze producten terechtkomen bevinden zich in het buitenland. De uitvalsbasis wordt ons hoofdkwartier in Aalst maar de overslag van slechts de helft van de materialen zal hier gebeuren. De rest kan rechtstreeks van de klant naar de eindverwerker vertrekken. Met dit initiatief willen we in de eerste plaats sneller kunnen schakelen. We zullen niet moeten wachten tot we zelf een groot genoeg volume hebben ingezameld met alle risico’s op prijsschommelingen. En er valt ook een schakel uit de ketting van tussen, waarop we dus geen marges en commissies verliezen. Het vraagt wel om een zuiverder eindproduct. Iets wat we ook zullen doortrekken in de bedrijfsvoering van Nieulandt Recycling.” Een nieuwe activiteit opstarten in 2020 met alle coronaperikelen is nochtans allerminst evident. Toch is Vyverman tevreden over de eerste resultaten. “Als de evolutie zich zo blijft doorzetten, hebben we ons goed gewapend voor de toekomst.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?