NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Tip: groter breken en kleiner afzeven

Tip: groter breken en kleiner afzeven

Shredders worden voor een ruim pallet aan toepassingen gebruikt. Er zijn dan ook verschillende types beschikbaar met elk hun eigenschappen: de enkel- & dubbelassige shredder, verkleiner, maalmolen met of zonder duwer … noem maar op. Elk van die verkleiners heeft zijn eigen messenconfiguratie (losse, vaste, gelaste of verwisselbare messen) en heeft een ander verkleiningsprincipe die samen en/of los van elkaar kunnen gebruikt worden. De ene wordt al meer gebruikt als voorbreker en de andere al meer als nabreker.  Door de verschillende types is het natuurlijk van groot belang de juiste voor uw afvalstroom te kiezen. 

De shredder is eigenlijk een ‘verscheurder’ en moet het hebben van het openrijten/scheuren van het afval. Deze machine beschikt meestal over twee rotoren die gelijktijdig in tegenovergestelde richting draaien. Deze type machines worden vooral gezien als voorbreker omdat deze door hun hoge koppel, sterke aandrijving en traag toerental van de rotoren beter beschermd zijn tegen stoorstoffen. De dubbele rotoren maken het mogelijk om het materiaal enerzijds naar binnen te trekken en anderzijds om het materiaal tijdens het verscheurings-proces naar achteren te duwen. De tegenkammen worden via de messensets  gereinigd. Deze machines zijn veelzijdig inzetbaar en heel geschikt om volume te verkleinen waardoor de densiteit stijgt en de vervoerskosten dalen per volume-eenheid.

Niet noodzakelijk in één keer naar de gewenste korrelgrootte

Sommige van de shredders of verkleiners beschikken over een breekbalk of zeefkorf om de gewenste korrel grootte te bekomen, andere dan weer niet. Los van het feit of de breker er al eentje heeft of niet, is het te overwegen om groter te breken en kleiner af te zeven. Meer bepaald in de bouw- en sloopafval is het niet altijd aangewezen om in één keer naar de gewenste korrelgrootte te verkleinen. Door groter te breken krijgt men een hogere capaciteit aan de breker die door de grotere doorval ook minder last heeft van eventuele stoorstoffen. Deze zal nadien de gewenste korrelverdeling realiseren en indien van toepassing de overmaat terug naar de breker sturen voor een definitieve verkleining naar de gewenste maat, het zogenaamde nabreken. Het risico op een uitval door stoor-
stoffen wordt aanzienlijk kleiner, de slijtage zal lager zijn alsook zal bij de eerst breekronde het energieverbruik dalen. Het is in dat proces van groot belang om de zeef op de afvalstroom af te stemmen. Ook daar zijn er veel mogelijkheden en zal uw verdeler het nodige advies kunnen geven.

Elke verkleiningsstap mogelijkheid voor selectie en scheiding

Door tussentijds te zeven kan je ook andere (on)gewenste afvalstromen verwijderen zoals ijzer, non ferro, hout, papier, plastics, PVC … al naargelang de zuiverheid of energieklasse die je wenst te bekomen. Door groter te breken en kleiner te zeven kan men een grote afvalstroom klein malen zonder grote problemen. Elke verkleiningstap opent bijkomende mogelijkheden om verder het afval te selecteren en te scheiden. Deze meerwaarde rechtvaardigt de extra investering en de realisatie van een hoogwaardiger product in een steeds veeleisendere markt.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?