In elke editie van RecyclePro zetten we graag een recyclagebedrijf in de kijker. Deze keer viel ons oog op de breekwerf van TOP Lokeren. Een nog vrij ‘jonge’ naam in de branche die het wel van meet af helemaal volgens de regels der kunst wil doen. Een gesprek met zaakvoerster Evelien Wulteputte, die erover waakt dat de kwaliteit van de eindgranulaten altijd top is.
Als aannemer in grond- en afbraakwerken en infrastructuur- en rioleringswerken ondervond Wulteputte aan de lijve hoe broodnodig recyclage wel was. Daarom werd in 2010 gestart met een tijdelijke opslagplaats in Lokeren, oftewel TOP Lokeren, een naam die de lading dus perfect dekt. “Omdat het in eerste instantie louter een verlengstuk vormde voor de eigen activiteiten, werd van meet af aan de kaart van kwaliteit getrokken. Het aangeleverde puin werd zo goed mogelijk gesorteerd en gerecycleerd, zodat de granulaten die terug konden dienen voor de wegeniswerken van de bovenste plank waren”, vertelt Evelien Wulteputte, die instaat voor de algemene coördinatie bij TOP. Dit verhaal wilde vader Wulteputte immers niet alleen trekken. Zijn kinderen Kristof en Evelien Wulteputte kwamen de rangen versterken.
Bouwafvalverwerking staat centraal op de breekwerf in Lokeren. Vandaag is Wulteputte nog steeds een van de grootste klanten van TOP, maar kunnen ook andere aannemers uit de regio er terecht. “Op voorwaarde tenminste dat ze onze kwaliteitsregels respecteren. We voeren een zeer streng beleid, net omdat we een heel mooi eindproduct willen afleveren. In het begin hebben we hier hard op moeten hameren, maar intussen weet iedereen wat kan en wat niet kan en wat ze ervoor in ruil kunnen krijgen. Want uiteindelijk wil iedereen graag met het best mogelijke materiaal kunnen werken. ” In Lokeren wordt hoofdzakelijk grond- en steenpuin gerecycleerd tot zeefgrond en granulaten. Op jaarbasis gaat het ongeveer om 100.000 ton. Daarnaast beschikt TOP over een zusterbedrijf in Belsele met Kurt Dhauwe aan het hoofd. “Daar ligt de focus op gemengd afval en groenafval en beschikken we ook over een containerdienst. Door die samenwerking kunnen we alle soorten afval uit bouwprojecten aanvaarden. Een belangrijke troef, net als onze ligging vlakbij de E17”, aldus Wulteputte.
Die ligging is nog steeds dezelfde, maar de goede buur die het terrein met Top deelde is intussen verdwenen. “Wulteputte heeft een locatie op een industrieterrein aan de andere kant van de E17 gevonden. Enerzijds vinden andere aannemers ook wat makkelijker de weg nu ze niet meer op het terrein van de collega-concurrent moeten zijn. Anderzijds krijgt TOP nu meer ruimte om zijn activiteiten te ontwikkelen. Het was een komen en gaan van laden en lossen, waardoor we elkaar soms wat blokkeerden. Dat is nu voorbij. Het is de bedoeling om in de toekomst te kunnen uitbreiden en meer opslagmogelijkheden te hebben. De procedure voor het bekomen van een nieuwe milieuvergunning wordt opgestart. We hopen dat onze onberispelijke reputatie en het feit dat we op een industrieterrein gelegen zijn bevorderende factoren kunnen zijn.”
Top Lokeren mag dan nog een relatief ‘jonge’ speler in recyclage zijn, het bedrijf weet deksels goed waar het naartoe wil. “Met zijn jaren ervaring is mijn vader altijd perfect op de hoogte van wat er speelt in de sector. Dat is een onschatbare bron van informatie. Maar we hebben ook een coördinator aangesteld om alles van certificaties en inspecties (bijvoorbeeld COPRO) te regelen. We willen als bedrijf vooral binnen de lijntjes kleuren. Dat geeft veel meer gemoedsrust. De voorbije jaren stonden in het teken van investeren. Nu is het zaak om alles goed op punt te stellen, de sites perfect in orde te brengen en de organisatie te optimaliseren. Dan pas denken we weer aan verder groeien.”