Extra aandacht voor veiligheid. Dat is geen overbodige luxe in de afval- en recyclingsector. In deze rubriek zetten we voortaan in elke editie een initiatief in de kijker waar veiligheid prioriteit krijgt. Safety first dus. De Europese studie bracht dit jaar een rapport uit waarin het incidenten besprak bij het verwerken van afval. Door hieruit te leren wil Europa recycling veiliger maken.
In een afvalverbrandingsinstallatie kwam chloor vrij tijdens het overhevelen van zoutzuur van een tankwagen. De vrachtwagen vervoerde drie grote bulkcontainers met een inhoud van 1.000 l zuur en een andere met 10% natriumhypochloriet in één compartiment. De bulkcontainers waren identiek en maakten gebruik van dezelfde overslagkoppelingen. De chauffeur had per ongeluk de verkeerde bulkcontainer gekoppeld. Nadat 200 l was overgeladen, merkte de medewerker die verantwoordelijk was voor de acceptatie van het afval dat er chloor vrijkwam, toen hij het vulniveau van de tank controleerde. Hij onderbrak de operatie en sloeg alarm. Hoewel hij zich voelde flauwvallen, slaagde hij er in om zich in veiligheid te brengen.
Net zoals de verwerking van afval een veilige behandeling verdient, moet ook het logistieke luik correct gebeuren. Bij het transport van gevaarlijke stoffen, moet voldaan worden aan alle wettelijke verplichtingen. Geen enkele overslagoperatie mag uitsluitend gebaseerd zijn op een mondelinge bevestiging om het proces op te starten. Bovendien moet een veiligheidsbeheersysteem gestandaardiseerde procedures omvatten om het risico op het vrijkomen van chemische stoffen tijdens laad- en loshandelingen te beperken. Train medewerkers in deze procedure en hang ze ook op aan de overslagruimte als snelle referentie voor de chauffeur en ander betrokken personeel. Verder moet er aandacht zijn voor PBM’s. In dit geval droeg de medewerker wel een masker, maar omdat het patroon niet op tijd vervangen was, leverde dat niet de adequate bescherming.
Er waren preventieve maatregelen mogelijk. Door containers vooraf te rangschikken op de vrachtwagen en van de juiste etiketten te voorzien, wordt het risico op dit soort ongevallen aanzienlijk kleiner. Ook de integratie van gedigitaliseerde logistieke toepassingen, bij zowel de afvalleverancier als de verwerker, kan fouten bij afvalleveringen verminderen. Denk bijvoorbeeld aan het scannen van QR-codes op afvalcontainers. Afvalverwerkers moeten niet alleen acceptatieprocedures voorschrijven maar deze ook actief handhaven. Deze moeten minimaal vereisen dat het afval in overeenstemming is met de documentatie en dat de documentatie duidelijk het type gevaarlijk afval vermeldt. De etikettering van afvalcontainers met prominente en gestandaardiseerde informatie (inclusief de chemische naam, concentratie, gevarensymbolen en andere relevante details) moet ook overeenkomen met de documentatie van de zending.