Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Duurzame oplossingen voor transportverpakkingen
STRAP staat voor LeSs TRAnsport Packaging. Het initiatief moet bedrijven in de logistieke sector helpen bij het ontwikkelen en implementeren van duurzame alternatieven voor eenmalige verpakkingen, zonder in te boeten op functionaliteit of betaalbaarheid.

Duurzame oplossingen voor transportverpakkingen

Veel bedrijven zijn op zoek naar duurzamere verpakkingen – uit zichzelf of verplicht door hun klanten en de CSRD-wetgeving (Corporate Sustainability Reporting Directive). Ook de nieuwe Europese Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR) heeft ingrijpende gevolgen voor het verzenden van goederen binnen Europa. Met het STRAP project wil VIL bedrijven ondersteunen bij die zoektocht. Voor veel ondernemingen is het immers nog niet duidelijk wat de exacte impact van bijvoorbeeld de PPWR zal zijn, en welke alternatieve oplossingen haalbaar zijn.

Transportverpakkingen zoals palletten, big bags en folies spelen een cruciale rol in de logistieke keten. Ze beschermen goederen en zorgen voor efficiënte transportprocessen, maar genereren ook aanzienlijke afvalstromen. Met het nieuwe project STRAP ondersteunt VIL (Vlaams Instituut voor Logistiek) bedrijven om verpakkingsafval te reduceren, in lijn met de Europese verpakkingsrichtlijn, de Packaging & Packaging Waste Regulation (PPWR). Deze richtlijn legt strengere eisen op voor het verminderen en hergebruiken van verpakkingen. STRAP staat voor LeSs TRAnsport Packaging. Het initiatief moet bedrijven in de logistieke sector helpen bij het ontwikkelen en implementeren van duurzame alter­natieven voor eenmalige verpakkingen, zonder in te boeten op functionaliteit of betaal­baarheid. “Dit project biedt een unieke kans voor bedrijven om niet alleen aan de regelgeving te voldoen, maar ook een voortrekkersrol te spelen in duurzaamheidsinitiatieven binnen de logistieke keten”, aldus Geert Verbelen, projectleider bij VIL.

Concreet aan de slag met STRAP

STRAP ondersteunt bedrijven bij het voorbereiden op de nieuwe wetgeving en biedt handvatten om effectief met transportverpakkingen om te gaan. Het project omvat onder meer:

  • Inzicht in het wettelijk kader en de ESG-doelstellingen;
  • Een analyse van de huidige situatie rondom eenmalige verpakkingen zoals palletten, krimpfolie, straps en big bags;
  • Een ranking van uitdagingen en pijnpunten bij het vermijden, verminderen of hergebruiken van transportverpakkingen;
  • Het vinden en testen van oplossingen, waarbij minstens twee duurzame alternatieven per toepassing worden geïdentificeerd en getest, zowel in het laboratorium als in de praktijk;
  • Het ontwikkelen van argumenten en hefbomen om ketenpartners te overtuigen duurzame keuzes te maken.
Deelnemers aan STRAP zijn Biscuiterie Thijs, Chep, Coca, Colruyt Group, Giardino, Katoen Natie, POM Limburg, Rotom, Scania, Topa Packaging, EVAL Europe, Twintag, Federal Mogul en Engels Logistics. Partners van VIL in dit project zijn UHasselt en Valipac.

STRAP in de praktijk

Giardino, producent van hoogwaardige tuin­draden, is een van de deelnemers aan STRAP. Edwin Lips, zaakvoerder, vertelt: “Onze draden ver­binden tuinen, niet de planeet. Minder verpakkings­afval betekent meer verant­woordelijk­heid en dat is waar we samen naar streven. Via STRAP hopen we concrete en toepasbare alternatieven te ontdekken die ons helpen onze ecologische voetafdruk te verkleinen, terwijl we voldoen aan de nieuwe regelgeving.” Ook Colruyt Group, een van de belangrijkste retailspelers in België, neemt deel aan STRAP. Bram Rimaux, Afdelingshoofd Supply Chain, licht toe: “Samenwerking en standaardisatie binnen logistieke projecten helpen ons om complexe uitdagingen efficiënter aan te pakken en betere resultaten te behalen. Het gebruik van herbruikbare verpakkingen, zoals de Smartbox, draagt bovendien bij aan een significante vermindering van verpakkingsafval, wat perfect aansluit bij onze duurzaamheidsdoelstellingen.”

Projectdeelnemers

Deelnemers aan STRAP zijn Biscuiterie Thijs, Chep, Coca, Colruyt Group, Giardino, Katoen Natie, POM Limburg, Rotom, Scania, Topa Packaging, EVAL Europe, Twintag, Federal Mogul en Engels Logistics. Partners van VIL in dit project zijn UHasselt en Valipac. Dit project wordt mee gefinancierd door VLAIO. Het loopt van december 2024 tot en met februari 2027.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten