Valipac heeft de afgelopen jaren heel wat data verzameld. Zo kan ze nu bijvoorbeeld bijna alle bedrijfsmatig verpakkingsafval traceren tot op de eindbestemming. Dat levert in combinatie met alle andere rapporteringen een berg data en nuttige inzichten die het beheersorganisme ook terugkoppelt naar zijn aangesloten partners (operatoren en traders). Die zien de waarde daar steeds meer van in. Valipac wenst nu de volgende stappen te zetten. Daarnaast wil de organisatie inzetten op meer administratieve vereenvoudiging.
De samenwerking met operatoren levert Valipac heel veel interessante data op. Bijvoorbeeld over hoeveel bedrijfsmatig verpakkingsafval er in België ontstaat, hoeveel elke materiaalstroom vertegenwoordigt, maar ook waar die stromen uiteindelijk allemaal landen. Valipac verzamelt ook informatie met betrekking tot de productie van bedrijfsafval in België. “We brengen al heel wat van die informatie samen op platformen voor onze operatoren”, steekt Xavier Lhoir, Director Operations & Circularity bij Valipac, van wal. “Daarin hebben ze niet alleen hun eigen data ter beschikking, maar kunnen ze hun activiteiten ook benchmarken ten opzichte van andere spelers in de markt. Voor een twintigtal afvalstromen vinden ze er informatie over hun marktaandeel, de evolutie per gemeente of per gewest, de veranderingen in de materiaalstromen …”
Op vraag van die operatoren start Valipac dit najaar met een werkgroep om te toetsen welke inzichten er zo nog uit de data van Valipac naar boven kunnen komen. “Een uitnodiging waar we bijzonder tevreden mee zijn. Het toont dat onze operatoren waarde halen uit de terugkoppeling van onze data. Dat onze manier van samenwerken dus geen louter administratieve last is, maar hen weldegelijk wat oplevert.” Een startpunt dus om verder te gaan. “Enerzijds door te kijken wat er nog geleerd kan worden uit de data die reeds beschikbaar zijn uit rapportages. Anderzijds door te kijken hoe we eventueel samen extra informatie en inzichten naar boven kunnen halen. Dat zullen we echt aanpakken vanuit de noden en vragen van de operatoren. We gaan kijken wat we samen op korte en lange termijn kunnen ontwikkelen. Als er toegevoegde waarde in zit, kunnen we bijvoorbeeld investeren om onze systemen aan te passen”, vertelt Lhoir, “en een stappenplan naar de toekomst opstellen.”
Valipac werpt zich dus steeds nadrukkelijker op als een partner van zijn operatoren. Daarom wil het ook onderzoeken hoe het voor administratieve vereenvoudiging kan zorgen. Valipac ziet veel potentieel in een samenwerking met andere organisaties. “Iets wat we vandaag al doen met Valumat en Valorlub om te identificeren wie er recht heeft op een premie. Ook naar Fost Plus laten we informatie van operatoren doorstromen. Dit gebeurt in alle transparantie met de operatoren. De bedoeling is uiteraard niet om alle informatie te delen, maar enkel die data die nodig is voor de samenwerking met de andere partij om een dubbele rapportage te vermijden. De databank waarover Valipac beschikt en de kennis die we in huis hebben kan een centrale rol spelen in de contacten tussen bedrijven en UPV-organisaties”, geeft Lhoir aan.
Ook daarin kijkt Valipac al vooruit. “We starten een proefproject met Valumat om bij gemeenschappelijke operatoren de audits tegelijkertijd uit te voeren. Dan hoeft er bij de operatoren maar één auditor meer langs te gaan. Dat lijkt ons een win-win voor alle partijen: de operatoren winnen tijd en voor onze organisaties betekent het een efficiëntiewinst in de werking en een kans om de kennis van de medewerkers verder uit te breiden. Budget dat we dan weer kunnen gebruiken om bijvoorbeeld nieuwe rapporten en analyses te ontwikkelen. Na een evaluatie zullen we oordelen of we dit systeem verder kunnen uitrollen. We blijven bij Valipac dus stappen zetten in het realiseren van toegevoegde waarde en efficiëntiewinst voor alle
stakeholders”, besluit Lhoir.
Neem dan rechtstreeks contact op met VAL-I-PAC.
Contact opnemen