Nieuwe sorteerlijn bewijst dat circulariteit menens is
Renewi wil de circulaire plek bij uitstek worden in de Gentse haven. Het voorlopige orgelpunt van die missie is de nieuwe sorteerlijn die er in januari vorig jaar in gebruik genomen is. Het pittige prijskaartje dat eraan hangt, maar liefst 20 miljoen euro, ging vooral naar technologie om waardevolle materialen uit het bedrijfsrestafval te halen, te recycleren en een nieuw leven te geven. Circulariteit ten top dus. Het leverde Renewi de Trends Impact Award voor circulaire economie op.
Met een capaciteit van 130.000 ton is de nieuwe sorteerlijn van Renewi aan de Moervaartkaai in Gent een toonbeeld van kwantiteit, maar vooral kwaliteit. “Wie dacht dat inzamelen en sorteren gewoon een kwestie is van het afval uit één container te halen en in een andere bak te gooien, heeft het mis. Onze nieuwe sorteerlijn maakt gebruik van de modernste technologie”, aldus Mark Thys, managing director voor Renewi België. Met geavanceerde technieken zoals artificiële intelligentie, NIR wordt er in het bedrijfsrestafval gezocht naar materialen die nog te recycleren vallen. De missie? Een recyclageaandeel van meer dan 65% neerzetten, ruim boven wat er vandaag gemiddeld naar boven komt (15 à 25%).
De drijfveer is dubbel. Enerzijds is het Renewi menens om een waste-to-product bedrijf te worden, dat secundaire grondstoffen levert aan de industrie en productfabrikanten. Anderzijds duwt de VLAREMA 8 wetgeving recyclagebedrijven in deze richting. Renewi bundelde zijn ambitie in het RACE-project (Renewi’s Advanced Circular Economy), een combinatie van technologie, innovatie en duurzaamheid. “Dit initiatief is een blauwdruk voor diverse toekomstige projecten. We zien onszelf als aanjager van de circulaire economie. Daarom gaan we op de nieuwe productielijnen toptechnologie integreren. Goed voor het milieu en voor de collega’s op de site. We proberen ook hun werk aangenamer, ergonomischer en gezonder te maken met onze investeringen”, aldus Thys.
Inspanningen die dus niet onopgemerkt voorbij gingen. Eind oktober ging Renewi immers aan de haal met de Trends Impact Award in de categorie circulaire economie (grote bedrijven). Jurylid Ewald Van Den Auwelant, onderzoeker aan het Sustainable Transformation Lab van Antwerp Management School, legt uit waarom Renewi deze trofee verdient. “Afval bestaat niet. Hoe meer gesorteerd kan worden, hoe meer ook effectief hergebruikt kan worden. Renewi beseft dat afval een menselijke uitvinding is en te veel potentieel heeft om zomaar te verbranden.” De andere finalisten waren CHEP Benelux met een project rond slimme, herbruikbare palletten en Soprema dat de kringloop van XPS isolatiemateriaal probeert te sluiten.